Zesde Hooge Boezemmolen in Haastrecht

Oost-Vlisterdijk 1
2851ET Haastrecht (gemeente Vlist)

Bouwjaar: 1873 (herbouwd) 1913 (gedeeltelijk gesloopt)

Beschrijving van Zesde Hooge Boezemmolen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als grondzeiler uitgevoerde ronde stenen bovenkruier met de naam 'Molen nummer 6' is in 1874 gebouwd en was ingericht als boezemmolen voor de bemaling van de Vlistboezem op de hoge boezem en is voorzien van een inwendige molenaarswoning. De hoge boezem ontstond reeds in 1485. Het aantal boezemmolens nam in de loop der tijd toe tot 7, vanaf 1871 ondersteund door een stoomschepradgemaal. De molen heeft op de huidige standplaats twee voorgangers gekend. De molen is vanwege algehele opheffing van de windbemaling omstreeks 1914 onttakeld, waarbij het gevlucht, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De waterlopen werden gedempt en de hoge boezem kwam te vervallen. De incomplete molen behield na de onttakeling zijn functie als woning en is tot op heden als zodanig in gebruik. De incomplete molen ligt enkele kilometers ten zuiden van Haastrecht, aan de oostzijde van het riviertje de Vlist. De incomplete molen is zeer goed zichtbaar in een open polderlandschap. Omschrijving Het staande werk van de incomplete molen bestaat uit de ronde flesvormig getailleerd gemetselde bakstenen romp van een bovenkruier. De uit vier bouwlagen bestaande incomplete molen is thans aan de westzijde bepleisterd en is voorzien van een op de oorspronkelijke kuipenrolvloer aangebracht plat dak. De gemetselde waterlopen zijn grotendeels nog aanwezig. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen boezemmolen met een scheprad als wateropvoerwerktuig uit de tweede helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Nederland, Zuid-Holland en de Lopikerwaard in het bijzonder en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, met name de herkenbaarheid van de hoge boezem die als eerste in Nederland in 1485 is gesticht en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop en de grote landschappelijke betekenis; - vanwege zijn zeldzaamheid als het enige molenoverblijfsel van een belangrijk boezemmolencomplex en vanwege zijn bijzondere flesvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)