Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zesde Hooge Boezemmolen in Haastrecht

Molen

Oost-Vlisterdijk 1
2851ET Haastrecht (gemeente Vlist)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1873 (herbouwd) 1913 (gedeeltelijk gesloopt)


Beschrijving van Zesde Hooge Boezemmolen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als grondzeiler uitgevoerde ronde stenen bovenkruier met de naam 'Molen nummer 6' is in 1874 gebouwd en was ingericht als boezemmolen voor de bemaling van de Vlistboezem op de hoge boezem en is voorzien van een inwendige molenaarswoning. De hoge boezem ontstond reeds in 1485. Het aantal boezemmolens nam in de loop der tijd toe tot 7, vanaf 1871 ondersteund door een stoomschepradgemaal. De molen heeft op de huidige standplaats twee voorgangers gekend. De molen is vanwege algehele opheffing van de windbemaling omstreeks 1914 onttakeld, waarbij het gevlucht, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De waterlopen werden gedempt en de hoge boezem kwam te vervallen. De incomplete molen behield na de onttakeling zijn functie als woning en is tot op heden als zodanig in gebruik. De incomplete molen ligt enkele kilometers ten zuiden van Haastrecht, aan de oostzijde van het riviertje de Vlist. De incomplete molen is zeer goed zichtbaar in een open polderlandschap. Omschrijving Het staande werk van de incomplete molen bestaat uit de ronde flesvormig getailleerd gemetselde bakstenen romp van een bovenkruier. De uit vier bouwlagen bestaande incomplete molen is thans aan de westzijde bepleisterd en is voorzien van een op de oorspronkelijke kuipenrolvloer aangebracht plat dak. De gemetselde waterlopen zijn grotendeels nog aanwezig. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen boezemmolen met een scheprad als wateropvoerwerktuig uit de tweede helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Nederland, Zuid-Holland en de Lopikerwaard in het bijzonder en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, met name de herkenbaarheid van de hoge boezem die als eerste in Nederland in 1485 is gesticht en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop en de grote landschappelijke betekenis; - vanwege zijn zeldzaamheid als het enige molenoverblijfsel van een belangrijk boezemmolencomplex en vanwege zijn bijzondere flesvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527402
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Boezemmolen No. 6
De molen in mei 2012
De molen in mei 2012
Basisgegevens
Plaats Haastrecht
Bouwjaar 1873 / 2010
Verdwenen 1914 onttakeld, 2010 hersteld
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 29.95 / 30.05 m.
Functie poldermolen
Oorspronkelijk gebruik  boezemmolen voor de Lopiker- en Krimpenerwaard
Huidig gebruik  draaivaardig hersteld
Monumentnummer  527402
Externe link(s)
Molendatabase
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
www.boezemmolen.nl
Portaal  Portaalicoon   Molens

Boezemmolen No. 6 is een windmolen in Haastrecht in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is een ronde stenen molen met een uitgesproken klokvorm. Met een vlucht van meer dan dertig meter is dit de molen met de grootste vlucht van Nederland.

Zeven boezemmolens

De molen is de zesde in een serie van in totaal zeven boezemmolens die de boezem van het westelijk deel van de Lopiker- en het oostelijk deel van de Krimpenerwaard bemaalden. Het water werd door deze molens van de Vlist naar de Hooge Boezem uitgeslagen. De boezemmolens, oorspronkelijk alle wipmolens, zijn in de loop der jaren vanaf 1486 gebouwd.

Voorgangers

De molen is de derde molen op deze plaats en verving een afgebrande houten achtkante molen uit 1739. In 1914 werd de windbemaling beëindigd en werden de wipmolens gesloopt. De bewoonde Boezemmolen nr. 6 werd onttakeld.

Herstel en toekomst

Boezemmolen No. 6 is eigendom van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en sinds 2005 waren er plannen tot herbouw van deze molen, waarmee uiteindelijk in 2010 is begonnen. In oktober 2010 is een nieuwe kap op de molen geplaatst en op 14 mei 2011, Nationale Molendag, is de molen officieel in gebruik gesteld.

Hoewel de koningsspil is aangebracht, draait deze nog niet. Het scheprad ontbreekt nog, daardoor kan de molen nog geen water opmalen. Om het scheprad te financieren loopt er een crowdfundingsactie in de maand mei tot juni van 2016. Men hoopt hiermee een stap verder te komen in de restauratie en zo binnen enkele jaren Boezemmolen No. 6 weer maalvaardig te maken. Hij zal dan een deel van de oorspronkelijke polder gaan bemalen.

AfbeeldingenMonumenten in de buurt van Zesde Hooge Boezemmolen in Haastrecht

Polder Bergambacht/ De Kleine Molen/ Molen van Hol: restant van de wipmolen gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de polder Bergambacht

Bilwijkerweg 121
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding MOLENRESTANT. De wipmolen is vermoedelijk in de 17e eeuw gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de polder Bergambacht. Hi..

Hoeve met afgeknotte IJsselstenen puntgevel met vlechtingen

West-Vlisterdijk 9
Vlist
HOEVE (XVIII?) met afgeknotte IJsselstenen puntgevel met vlechtingen. In het woongedeelte vensters met oude kozijnen, luiken en roedenverdel..

Sint Barnebas

Grote Haven 8
Haastrecht (Gemeente Vlist)
ST. BARNEBAS, 1852-1854 door W.J. van Vogelpoel. Neoclassicistische eenbeukige KERK met in de voorgevel aan de barok ontleende elementen: ee..

Hekwerk in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Grote Haven 8
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding Een HEKWERK in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat fungeert als afscheiding van de R.K...

Baarhuisje

Grote Haven 8
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding Het in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant opgetrokken BAARHUISJE stamt vermoedelijk uit 1864. Het bevindt zich ten oosten van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zesde Hooge Boezemmolen in Haastrecht

Foto's (4)