Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hackfort: kasteel in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Baakseweg 8
7251RH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van Hackfort: kasteel

Omschrijving onderdeel 1 KASTEEL, in oorsprong XIV, door de eeuwen vele malen vergroot en veranderd, voor het laatst in 1788; bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond met op de noordoost- en zuidwesthoeken ronde torens; de laatste via een tussenbouw van 2 lagen met hoofdgebouw verbonden; twee bouwlagen op kelderverdieping met ribloze kruisgewelven; omgaand schilddak met grijze pannen; aan noordkant geopend i.v.m. zakgoot; op het dak een smeedijzeren klokkestoel, XVIII (waarin 16de-eeuwse klok) en een vroeg zeventiende eeuwse schoorsteen, samengesteld uit vier ronde bakstenen pijpen; torens met achtkantig helmdak met leien, bekroond door open lantaarns, eveneens onder helmdakje met windvanen. Voorgevel (oost) van 5 traveeën, waarvan de middelste, iets uit de gevel springend en onder een fronton, bestaat uit de toegangsdeur met geblokte omlijsting in L.XVI-stijl en links en rechts een smal raam met roedenverdeling; bel-etage met 8-ruitsramen, op de verdieping 6-ruits; uitwaaierende natuurstenen bordestrap van 8 treden en met eenvoudige ijzeren leuningen; hieronder toegang tot kelderverdieping; achtergevel (west) gepleisterd en met ramen met roedenverdeling. In zuidgevel steen met opschrift. Inwendig: historische keldergewelven, deels teruggaand tot in de 14de eeuw, kapconstructie deels nog 14de-eeuws, 16de en 17de eeuws; op de verdieping twee kachelnissen met houten omlijstingen en plafondaftimmeringen uit de eerste helft van de 19de eeuw; in Van Westerholtzaal 19de-eeuwse schouw met allegorische voorstelling en de wapens Van Westerholt en Von Oer; in de kelder 19de-eeuwse gootsteen en dubbele pomp met koperen pompzwengels en kraanwerk (oorspronkelijke keuken); hal met eikenhouten neorenaissance lambrisering, plafond en dubbele trap, in huidige aanzien aangebracht tijdens ingrijpende verbouwing in 1893; wapens Van Westerholt en Sloet van Oldruitenborch aangebracht in schildering op muren hal, op schilden houten wapenleeuwen op hoekbalusters van trap, in stuc in ornamentele stucplafond in de voormalige salon van Hackfort; in laatstgenoemde salon een schouw met ornamenteel stucwerk en houten pilasters met corinthische kapitelen. Waardering KASTEEL is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de interessante bouwgeschiedenis - vanwege de markante ligging in het landschap (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527365
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hackfort: kasteel in Vorden

Hackfort: historische tuin- en parkaanleg

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XVIII en XIX; de bescheiden uitingen van landschapsarchitectuur op Hackfort date..

Hackfort: houtloods

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4B Terzijde van de molen een HOUTLOODS, XIX, opgetrokken in houten delen, overkapt met door pannen gedekt zadeldak. ..

Hackfort: brug

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 BRUG, XVIII-XIX; over de beek van het voorplein naar het wandelbos; lichtgetoogde bakstenen brug met één boog; ..

Hackfort: schuur en koude bak in moestuin

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7A - 7B SCHUUR en KOUDE BAK, XIX; in de moestuin. Bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met r..

Hackfort: sculpturen (pomp, leeuwen, vazen, beelden en sokkel)

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 8 a t/m 8 e SCULPTUREN, bestaande uit: a. pomp, b. leeuwen, c. vazen, d. beelden en e. sokkel ad a.:..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)