Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witgepleisterde voormalige jachtopzienerswoning in Breda

Woonhuis

Burgstsedreef 5
4822ZA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895-1905


Beschrijving van Witgepleisterde voormalige jachtopzienerswoning

Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONING. Witgepleisterde voormalige jachtopzienerswoning onder met grijze pannen gedekt zadeldak, op grijs geschilderde plint. De woning dateert uit circa 1900 en is gesitueerd aan het begin van de zuidelijke van de drie lanen (één van de drie ingangen naar het binnenpark van Burgst), die radiaalsgewijs vanaf de oprit van landhuis Burgst zijn aangelegd. Voor(entree-)gevel: een in drie gepleisterde vakken met rustica-motief ingedeelde gevel met centraal de entreedeur met bovenlicht. Aan weerszijden schuiframen. Op de verdieping boven de entree een vierruits dakkapel onder zadeldak. Zijgevels: in de topgevel een drieruits schuifvenster. Het dak is aan de zijgevels van een ornamentele lijst voorzien. Waardering De DIENSTWONING is van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een aan de entree van een buitenplaats gelegen dienstwoning uit circa 1900. En de specifieke architectonische vormgeving van een dienstwoning uit circa 1900 die gezien de situering aan de entree van een buitenplaats een respresentatieve functie heeft; - de ensemblewaarden door de relatie met het hoofdhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527348
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Witgepleisterde voormalige jachtopzienerswoning in Breda

Zuidelijk bijgebouw

Burgstsedreef 7
Breda
Omschrijving onderdeel 3: ZUIDELIJK BIJGEBOUW. Bakstenen witgepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag van een enkele bouwlaag onder met..

Noordelijk bijgebouw

Burgstsedreef 11
Breda
Omschrijving onderdeel 4: NOORDELIJK BIJGEBOUW. Bakstenen witgepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag van een enkele bouwlaag onder me..

Landhuis Burgst

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS BURGST. Classicistisch hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, bestaande uit een hoofdvleugel voorafgega..

Historische tuin- en parkaanleg van Burgst

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Burgst bestaat uit een binnenpark in for..

Tuinsieraden

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 6: TUINSIERADEN. a. Betonnen in klassieke trant vormgegeven beeld van godin van de jacht, Diana, vergezeld van een h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)