Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noordelijk bijgebouw in Breda

Kasteel Buitenplaats

Burgstsedreef 11
4822ZA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1790

(1 recensie)

Beschrijving van Noordelijk bijgebouw

Omschrijving onderdeel 4: NOORDELIJK BIJGEBOUW. Bakstenen witgepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag van een enkele bouwlaag onder met grijze pannen gedekt dubbel schilddak. Het noordelijke bijgebouw werd in verband met de oorspronkelijke functie twee maal zo breed opgetrokken als het zuidelijke bijgebouw. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst waarin goot. Het bijgebouw is in de bouwcampagne van het huis samen met het zuidelijke bijgebouw in 1790 opgetrokken. Oorspronkelijk bevatte het bijgebouw het koetshuis en de paardenstal. In 1898 diende het bijgebouw tevens als woning van de jager. In de jaren '80 van de 20ste eeuw is het bijgebouw gerestaureerd en dient onder meer als woning van de tuinbaas. Het noordelijke bijgebouw is samen met het zuidelijke bijgebouw symmetrisch haaks ten opzichte van het hoofdgebouw geplaatst en maakt als zodanig deel uit van een in origine Frans-classicistisch concept van een ensemble van hoofd- en bijgebouwen, dat loodrecht op de hoofdas van een historische parkaanleg is gesitueerd. Voor(oprit-)gevel: centraal drie achtruits Empire-vensters met aan weerszijden een dubbele halfronde poortdeur. Rechter gevel: een enkel zesruits Empire-venster. Achtergevel: centraal de entreedeur met bovenlicht voorzien van een omlijsting en aan weerszijden en zesruits Empire-venster. Linker gevel: drie zesruits Empire-vensters. De vensters zijn voorzien van persiennes. Waardering Het NOORDELIJK BIJGEBOUW van de historische buitenplaats Burgst is van algemeen belang vanwege: - de ensemblewaarde die het bijgebouw samen met het hoofdhuis en zuidelijk bijgebouw vertegenwoordigt; - de gaafheid en ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527347
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen (1)

Noordelijk bijgebouw
3
Recensie door: ()
Noordelijk gebouw is in de jaren 70 gerestaureerd. Oorspronkelijk ingang bevond zich vroeger aan de zuidkant. Dit pand is zowel van binnen als van buiten niet meer in de originele staat van 1790
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noordelijk bijgebouw in Breda

Zuidelijk bijgebouw

Burgstsedreef 7
Breda
Omschrijving onderdeel 3: ZUIDELIJK BIJGEBOUW. Bakstenen witgepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag van een enkele bouwlaag onder met..

Landhuis Burgst

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS BURGST. Classicistisch hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, bestaande uit een hoofdvleugel voorafgega..

Historische tuin- en parkaanleg van Burgst

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Burgst bestaat uit een binnenpark in for..

Tuinsieraden

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 6: TUINSIERADEN. a. Betonnen in klassieke trant vormgegeven beeld van godin van de jacht, Diana, vergezeld van een h..

De Kleine Hoeve

Burgstsedreef 2
Breda
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ DE KLEINE HOEVE. Ten oosten van landhuis Burgst in het buitenpark gesitueerde rode bakstenen boerderij..

Kaart & Routeplanner