Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidelijk bijgebouw in Breda

Kasteel Buitenplaats

Burgstsedreef 7
4822ZA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1790


Beschrijving van Zuidelijk bijgebouw

Omschrijving onderdeel 3: ZUIDELIJK BIJGEBOUW. Bakstenen witgepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag van een enkele bouwlaag onder met grijze, linksdekkende oudhollandse pannen gedekt schilddak. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst waarin goot. Het bijgebouw is in de bouwcampagne van het huis gezamenlijk met het noordelijke bijgebouw in 1790 opgetrokken. Oorspronkelijk bevatte het bijgebouw een biljartkamer, een woonkamer, een waskamer en een turfhok. In 1898 diende het bijgebouw als woning van de bosbaas. In de jaren '80 van de 20ste eeuw is het bouwhuis gerestaureerd en dient het als woning. Het zuidelijke bijgebouw is samen met het noordelijke bijgebouw symmetrisch haaks ten opzichte van het hoofdgebouw geplaatst en maakt als zodanig deel uit van een in origine Frans-classicistisch concept van een ensemble van hoofd- en bijgebouwen, dat loodrecht op de hoofdas van een historische parkaanleg is gesitueerd. Voor(oprit-)gevel: centraal drie achtruits Empire-vensters met links een dubbele halfronde poortdeur en rechts de rechte entreedeur naar de woning. Linker- en rechterzijgevel: een enkel zesruits Empire-venster. Aan de achtergevel werden bij de restauratie in de laatste kwart van de 18de eeuw historiserende Empire-terrasdeuren geplaatst, die evenals de toen geplaatste dakkapellen voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. De vensters zijn voorzien van persiennes. Waardering Het ZUIDELIJK BIJGEBOUW van de historische buitenplaats Burgst is van algemeen belang vanwege: - de ensemblewaarde die het bijgebouw samen met het hoofdhuis en noordelijk bijgebouw vertegenwoordigt; - de gaafheid en ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527346
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidelijk bijgebouw in Breda

Noordelijk bijgebouw

Burgstsedreef 11
Breda
Omschrijving onderdeel 4: NOORDELIJK BIJGEBOUW. Bakstenen witgepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag van een enkele bouwlaag onder me..

Landhuis Burgst

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS BURGST. Classicistisch hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, bestaande uit een hoofdvleugel voorafgega..

Historische tuin- en parkaanleg van Burgst

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Burgst bestaat uit een binnenpark in for..

Tuinsieraden

Burgstsedreef 9
Breda
Omschrijving onderdeel 6: TUINSIERADEN. a. Betonnen in klassieke trant vormgegeven beeld van godin van de jacht, Diana, vergezeld van een h..

Witgepleisterde voormalige jachtopzienerswoning

Burgstsedreef 5
Breda
Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONING. Witgepleisterde voormalige jachtopzienerswoning onder met grijze pannen gedekt zadeldak, op grijs ..

Kaart & Routeplanner