Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duiker S4 in Nederweert

Militair Object

Kanaal Wessem-Nederweert
6030AA Nederweert
Limburg

Bouwjaar: 1939

(1 recensie)

Beschrijving van Duiker S4

Inleiding Aan weerszijden van het Kanaal Wessem-Nederweert, even ten zuiden van Hulsen en nabij Wessemerdijk 7, bevindt zich een DUIKER onder het kanaal, één van twee duikers. Er bevond zich op deze plek reeds een duiker, maar deze werd voor de doorvoer van water van de Zuid-Willemsvaart naar de Noordvaart te klein bevonden. Dit water was noodzakelijk voor het minimaal op peil houden van de waterstand in de Noordervaart, zodat er inundaties uitgevoerd zouden kunnen worden. Daarom bouwde de Genie daar in 1939 nog een extra duiker die daar nog steeds ligt, een paar meter ten noorden van de oude duiker. Beschrijving Vanwege reliëfverschillen tussen de Zuid-Willemsvaart en de Noordvaart -welke door middel van een sluis met elkaar verbonden zijn- loopt er een waterloop van de zuidzijde van de Zuid-Willemsvaart nabij Arishoek naar de duiker onder het kanaal Wessem-Nederweert. Vervolgens buigt deze waterloop naar het noorden en komt uit in de Noordervaart, ongeveer 100 meter ten oosten van de schutsluis bij Hulsen. De duiker is geheel van beton geconstrueerd en bestaat uit drie langwerpige inlaten, verdeeld door twee taps toelopende duikerwanden. In deze duikerwanden zijn sponningen aanwezig voor (de niet meer aanwezige) schotbalken. De duiker is gaaf en vertoont geen sporen van oorlogshandelingen. De duiker is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. De duiker is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De duiker heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527332
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen (1)

Duiker S4
1
Recensie door: ()
De duiker zit op een heel andere plek als op de kaart aangegeven.Op deze plaatsaanduiding van de pijl loopt geen kanaal waar de duiker onderdoor loopt.Dit moet iemand anders invoeren op de computer.Doe je best . Graag een reactie aub; Jonkersnw@hotmail.com
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duiker S4 in Nederweert

Boerderij van het hoftype

Kerkstraat 29
Nederweert
Boerderij van het hoftype. Woonhuis langs de straat met gevelsteentje, 1757, en zadeldak tussen twee gezwenkte zijtopgevels; in zuidelijke e..

Siem

Kerkstraat 56
Nederweert
Inleiding Eénlaags, langgerekt bakstenen woon- en winkelhuis met café onder doorlopend zadeldak. Het monument staat met de voorgevel aa..

Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 58
Nederweert
LAMBERTUSKERK. Toren in de rijke Kempische trant, begonnen 1467. Schip en koor 1840. Barok hoogaltaar van omstreeks 1840.Twee koorbanken, XV..

Kapel

Kerkstraat 58
Nederweert
Inleiding Kleine KAPEL in neo-gotische stijl op het kerkhof ten oosten van de St. Lambertuskerk in de kern van Nederweert. De kapel is vrij..

Voormalige pastorie

Schoolstraat 5
Nederweert
Inleiding Voormalige PASTORIE in het centrum van Nederweert, vrij gesitueerd op een nagenoeg rechthoekig perceel op de hoek van de Schoolst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duiker S4 in Nederweert