Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis 16 in Weert

Weg En Waterwerk

Kazernelaan 1
6006LV Weert
Limburg

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Sluis 16

Inleiding De SCHUTSLUIS is gebouwd in de Zuid-Willemsvaart in 1932, ter vervanging van een oudere sluis. De sluis is gebouwd in de stijl van het Functionalisme. Het object werd gebouwd door aannemer N.V. Neton Mij. de Peel uit Neerkant. De sluis is ter hoogte van Weert gesitueerd en gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat. Van bescherming uitgesloten is het sluiswachterhuisje dat gesitueerd is op de kade naast de sluis. Omschrijving Schutsluis, voorzien van een rechthoekige sluiskom, en een bovenhoofd en onderhoofd en heeft een totale lengte van 80 meter. De twee sluisgebouwen hebben een onderbouw van gewassen grindbeton met bedieningsruimten uitgevoerd in baksteen. De stalen hefdeuren zijn opgehangen tussen twee grindbetonnen torens met een overbrugging van baksteen waarin zich een hefinstallatie bevindt. Aan weerszijden van de heftorens bevinden zich de gewichten die de hefdeuren optakelen. In de overbruggingsgedeelten bevinden zich stalen vensterkozijnen met roedeverdeling. De overbruggingsgedeelten hebben een betonnen plat dak. Waardering De sluis in de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Weert is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling met een pionierskarakter in de architectuur van sluisbouwwerken in de eerste decennia van de twintigste eeuw. De architectuurhistorische waarden van de sluis worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, het ontwerp en het innovatieve materiaalgebruik. De sluis is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek, is van belang voor het aanzien van Weert en heeft een historisch ruimtelijke relatie met de Zuid-Willemsvaart. De sluis is gaaf bewaard gebleven. De sluis is van algemeen belang vanwege een grote bouwtechnische zeldzaamheid, met name vanwege de vroege toepassing van stalen hefdeuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527317
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis 16 in Weert

Meelfabriek

Industriekade 38
Weert
Inleiding De MEELFABRIEK bevindt zich op een rechthoekig perceel en is gefaseerd uitgebreid en thans bekend als Meneba Meel. Het perceel w..

Wachtgebouw

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding WACHTGEBOUW deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, is gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het wachtgebouw staat..

Bureelgebouw

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding BUREELGEBOUW deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het bureelgebouw staat ..

Cantinegebouw

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding KANTINEGEBOUW deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het kantinegebouw staa..

Keukengebouw

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding KEUKENGEBOUW, deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het object wordt links..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluis 16 in Weert