Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleipijpenoven in Weert

Nijverheid Industrie

Noordkade 52
6003NG Weert
Limburg

Bouwjaar: 1856


Beschrijving van Kleipijpenoven

Inleiding OVEN voor het bakken van kleipijpen, gebouwd in 1856, in opdracht van de pijpenfabriek Trumm-Bergmans, die werd opgericht in Maastricht in 1846 en werd verplaatst naar Weert in 1855. De oven is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. De oven staat binnen de bebouwde kom langs de Zuid-WiIllemsvaart, ongeveer 50 meter van de plaats waar hij oorspronkelijk gesitueerd was. In 1915 werd de oven geheel gerenoveerd. In 1933 schakelde de fabriek geheel over op houten bruyere-pijpen en rokersbenodigdheden en werd de oven aangepast en gebruikt als verbrandingsoven voor het houtafval van bruyere-pijpen. Het bakstenen aanbouwmuurtje is in 1989 bij de verplaatsing van de oven gebouwd. Omschrijving Kleipijpenoven, in een bouwlaag, met een vierkant grondplan met een centrale ronde bakstenen schoorsteen met siermetselwerk. De overgang van het vierkante grondplan naar de ronde schoorsteen geschiedt door taps toelopende gevelvlakken. De oven is deels opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband, deels in chamotte met ijzeren muurankers. Rondboogvormige gevelopeningen. In de voorgevel bevindt zich een toegangspoortje voor brandstoftoevoer met een gecementeerde omlijsting. De rechtergevel heeft twee stookgaten en vier luchttoevoeropeningen. De achtergevel heeft een grote gevelopening, afgedekt met een kunststof venster gevat in hout. De linkergevel heeft vier luchttoevoeropeningen. Waardering De kleipijpenoven is van algemeen belang. De oven vertegenwoordigt een cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de oventechniek. De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door de functionaliteit van de oven als industrieel object alsook door het materiaalgebruik van zowel baksteen als chamotte. De architectonische gaafheid draagt toe aan de grote zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527315
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kleipijpenoven in Weert

Huis, oorspronkelijk onderdeel van een grote hoeve. Gelderse gezwenkte topgevel

Biest 110
Weert
Huis, oorspronkelijk onderdeel van een grote hoeve. Gelderse gezwenkte topgevel, XVII maar sterk vernieuwd.

Huis met brede lijstgevel

Biest 106
Weert
Huis met brede lijstgevel, XIXa.

Huis met puntgevel. Aan de straatzijde een rechte, bakstenen muur en meer naar achteren een tweede bakstenen muur in de vorm van de letter Z; huis en ..

Biest 104
Weert
Huis met puntgevel. Gevelsteen 1797. Aan de straatzijde een rechte, bakstenen muur en meer naar achteren een tweede bakstenen muur in de vor..

St. Hieronymuskerk: Franciscanenkerk en klooster

Biest 43
Weert
Franciscanenkerk en klooster, gelegen op een omgracht terrein waar vroeger de Aldenborch van de graven van Horn stond. Laatgotische klooster..

Kazemat 66

Noordkade 24
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek. en volgt de Zuid-Will..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)