Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Defensiedijk B in Weert

Weg En Waterwerk

Kempenweg ongenummerd
6000AA Weert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Defensiedijk B

Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek. en volgt de Zuid-Willemsvaart in noordoostelijke richting. In het zuidwestelijk deel van de gemeente liggen twee defensiedijken. Beschrijving Defensiedijk B betreft een van de twee dijkjes die rond het oude spaarbekken nabij Budel-Dorplein lopen. Waardering De defensiedijk is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. De defensiedijk heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De defensiedijk heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. De defensiedijk is in redelijk hoge mate gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527312
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Defensiedijk B in Weert

Kazemat 3

Suffolkweg bij 34
Weert
Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in ..

Kazemat 11

Helmondseweg ongenummerd
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Wille..

Kazemat 12

Helmondseweg ongenummerd
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Wille..

Sluis S 1

Ringselvenweg ongenummerd
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek en volgt de Zuid-Wille..

Defensiedijk A

Kempenweg ongenummerd
Weert
Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek. en volgt de Zuid-Willemsvaart in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Defensiedijk B in Weert