Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 12 in Weert

Militair Object

Helmondseweg ongenummerd
6000AA Weert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kazemat 12

Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in noordoostelijke richting. Kazemat K 12 staat direct naast de weg aan de noordzijde van de Zuid-Willemsvaart. Beschrijving Dit is een kazemat van het type P. De kazemat is uitgevoerd in gewapend beton. Het betreft een zogenaamd fantasiebouwsel met een zadeldakje en afdrukken van de bekisting. De betonmuren zijn maar 50 centimeter dik en boden bij oorlogsgeweld weinig bescherming. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. De kazemat heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. De kazemat is in redelijke mate in tact. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527308
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 12 in Weert

Kazemat 3

Suffolkweg bij 34
Weert
Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in ..

Kazemat 11

Helmondseweg ongenummerd
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Wille..

Sluis S 1

Ringselvenweg ongenummerd
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek en volgt de Zuid-Wille..

Defensiedijk A

Kempenweg ongenummerd
Weert
Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek. en volgt de Zuid-Willemsvaart in..

Defensiedijk B

Kempenweg ongenummerd
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek. en volgt de Zuid-Will..

Kaart & Routeplanner