Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 9 in Weert

Militair Object

Noordkade 16
6003ND Weert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kazemat 9

Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in noordoostelijke richting. Kazemat K 9 is aan de noordzijde van de Zuid-Willemsvaart gesitueerd vlakbij een woonhuis. Het betreft een kazemat van het type S. Beschrijving De kazemat K 9 is aan de noordzijde van de Zuid-Willemsvaart gesitueerd. De kazemat is uitgevoerd in gewapend beton. Dit type kazemat is voorzien van een betonnen neus. Kazemat K 9 is grotendeels met klimop begroeid en lijkt in redelijke mate in tact. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. De kazemat heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. De kazemat is in redelijke mate in tact. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527305
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 9 in Weert

Kazemat 10

Noordkade 17
Weert
Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in ..

Kazemat 66

Noordkade 24
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek. en volgt de Zuid-Will..

Wilhelmus-Hubertus

Oude Hushoverweg 30
Weert
Windmolen Wilhelmus Hubertus. Ronde bovenkruier op belt, 1900.

Kasteel van Weert; Nijeborgh

Biest 1
Weert
Resten van het monumentale kasteel van Weert, de Nijeborgh, waarvan het hoofdgebouw grotendeels 15e eeuws was. Binnen de omgrachting liggen ..

Villa Karelke; Villa Christine

Biest 10
Weert
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS, binnen de bebouwde kom, gelegen achter de rooilijn, uit 1909. Het woonhuis is gebouwd met invloeden van Art ..

Kaart & Routeplanner