Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 7 in Weert

Militair Object

Maasenweg 6
6003AH Weert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kazemat 7

Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in noordoostelijke richting. Kazematten K 6, K 7 en K 8 vormen een stelling van drie kazematten bij het buurtschap Hushoven. Kazemat K 7 staat in de tuin achter het pand Maasenweg 37 en bevindt zich op ongeveer een kilometer ten noorden van de Zuid-Willemsvaart. Dit is een kazemat van het type P. Dit zijn niet planmatig gebouwde kazematten die vaak achter bestaande bebouwing staan. Beschrijving De kazemat K 7 is aan de noordzijde van de Zuid-Willemsvaart gesitueerd. De kazemat is uitgevoerd in gewapend beton. Het gebouwtje heeft thans geen functie. De kazemat heeft enkele rechthoekige schietopeningen en een deuropening. De kazemat meet ongeveer vier bij vier meter. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. De kazemat heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. De kazemat is in redelijke mate in tact. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527303
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 7 in Weert

Kazemat 6

Maasenweg 6
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Wille..

Kazemat 8

Maasenweg 6
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Wille..

Sint Donatuskapel

Sint Donatuskapelstraat 1
Weert
BIDKAPEL SINT DONATUS, gesitueerd binnen de bebouwde kom van Hushoven op een wegsplitsing. De Sint Donatuskapel is gebouwd in de stijl van d..

Wilhelmus-Hubertus

Oude Hushoverweg 30
Weert
Windmolen Wilhelmus Hubertus. Ronde bovenkruier op belt, 1900.

Kazemat 10

Noordkade 17
Weert
Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in ..

Kaart & Routeplanner