Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 5 in Weert

Militair Object

Odamolenstraat 16
6002BR Weert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kazemat 5

Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in noordoostelijke richting. Kazemat K 5 staat in de tuin achter het pand Odamolenstraat 16 en bevindt zich enkele honderden meters ten noorden van de Zuid-Willemsvaart. Dit is een kazemat van het type P. Dit zijn niet planmatig gebouwde kazematten. Beschrijving De kazemat K 5 is aan de noordzijde van de Zuid-Willemsvaart gesitueerd. De kazemat is uitgevoerd in gewapend beton. Het gebouwtje is thans in gebruik voor opslag. De kazemat heeft een grote rechthoekige toegang zonder luik. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. De kazemat heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. De kazemat is in redelijke mate in tact. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527301
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 5 in Weert

Kazemat 4

Odamolenstraat 18
Weert
Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Willemsvaart in ..

Sint Oda

Suffolkweg 26
Weert
Windmolen aan de Zuid-Willemsvaart. Ronde bovenkruier op belt, 1883.

Kazemat 2

Suffolkweg bij 2
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek. en volgt de Zuid-Will..

Bedrijfscomplex Landbouwbelang

Ceres 1
Weert
Inleiding Op een groot, rechthoekig perceel aan de Industriekade 12 bevindt zich een gefaseerd uitgebreid bedrijfscomplex dat thans bekend ..

Meelfabriek

Industriekade 38
Weert
Inleiding De MEELFABRIEK bevindt zich op een rechthoekig perceel en is gefaseerd uitgebreid en thans bekend als Meneba Meel. Het perceel w..

Kaart & Routeplanner