Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 2 in Weert

Militair Object

Suffolkweg bij 2
6000AA Weert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kazemat 2

Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek. en volgt de Zuid-Willemsvaart in noordoostelijke richting. Kazemat K 2 is aan de noordzijde van de Zuid-Willemsvaart gesitueerd, in de dijk van de spoorbrug. Beschrijving De kazemat K 2 is in de onmiddellijke nabijheid van de spoorlijn Weert-Eindhoven gesitueerd. De kazemat is uitgevoerd in gewapend beton . Dit type kazemat is voorzien van een betonnen neus. Kazemat K 2 is in redelijk hoge mate gaaf bewaard gebleven. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. De kazemat heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. De kazemat is in redelijk hoge mate gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527298
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 2 in Weert

Bedrijfscomplex Landbouwbelang

Ceres 1
Weert
Inleiding Op een groot, rechthoekig perceel aan de Industriekade 12 bevindt zich een gefaseerd uitgebreid bedrijfscomplex dat thans bekend ..

Wilhelmus-Hubertus

Oude Hushoverweg 30
Weert
Windmolen Wilhelmus Hubertus. Ronde bovenkruier op belt, 1900.

Sint Oda

Suffolkweg 26
Weert
Windmolen aan de Zuid-Willemsvaart. Ronde bovenkruier op belt, 1883.

Sint romulduskapel

Sint Rumoldusstraat 1
Weert
Sint Romulduskapel. Driezijdig gesloten zaalkerkje, XVIII, met gezwenkte fa├žade. Inwendig o.a. een galerij in Lodewijk XV-stijl. Blijkens d..

Kazemat 5

Odamolenstraat 16
Weert
Inleiding Het complex van de Peel-Raamstelling in de gemeente Weert begint aan de Belgische grens in de zuidwesthoek.en volgt de Zuid-Wille..

Kaart & Routeplanner