Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gymnastiekzaal in Weert

Overig

Kazernelaan 101
6006SP Weert
Limburg

Bouwjaar: 1938-1939


Beschrijving van Gymnastiekzaal

Inleiding GYMNASTIEKZAAL deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. De gymnastiekzaal staat aan de zuidoostzijde van het terrein, in de zuidwest hoek. Het interieur is in tact. Omschrijving GYMNASTIEKZAAL, met samengestelde plattegrond, bestaande uit een eenlaags hoofdvolume, een eenlaags volume met aankappend schilddak en een volume onder plat. De twee volumes, onder schilddaken hebben overstekende houten bakgoten en zijn gedekt met Hollandse pannen. Ze hebben een opstand van bruingele baksteen met metselwerk in klezoorverband, plint en rollaag in gemĂȘleerde baksteen, afgesloten door een kunststenen band. Alle stalen vensters hebben roedenverdeling en hebben kunststenen vensterdorpels en lateien. De vensters bevinden zich onder de daklijst en zijn rechthoekig tenzij anders vermeld. De voorgevel heeft van links naar rechts de volgende gevelindeling. Uiterst links bevinden zich vier vensters. Daarnaast bevindt zich een houten deur met bovenlicht afgescheiden door een kunststenen overstek, dat steunt op twee bakstenen kolommen aan weerszijden van de deur. Rechts naast de deur bevinden zich twee vensters. Daarna springt het volume terug. In het teruggelegen volume bevinden zich elf vensteropeningen. De rechtergevel is blind. De achtergevel heeft van links naar rechts de volgende gevelindeling. In het hoofdvolume bevinden zich onder de daklijst elf vensters. Daarna springt de gevel enigszins terug. In het teruggelegen geveldeel bevinden zich zeven vensters. De linkergevel heeft eerst een dubbele houten deur met glas, daarna zes vensters. De interne structuur is in tact. In het interieur zijn o.m. nog de volgende elementen aanwezig; de sportzaal , kleedruimte, bureauruimte en sanitaire voorzieningen met wasbakken, uitgevoerd in terrazzo. Waardering De GYMNASTIEKZAAL, complexonderdeel van het Van Horne KAZERNECOMPLEX, naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost, gerealiseerd in 1939, is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed voorbeeld van de militair-historische ontwikkeling van de stichting van kazernementen in of nabij steden, verbonden met de ontwikkeling van de stad, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Situationele waarde heeft het object vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen die rond het centrale exercitieterrein zijn gegroepeerd in een symmetrische opzet. Architectuurhistorisch is het van belang als goed en gaaf voorbeeld van een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost voor een complexonderdeel van een infanteriekazerne met regtstaf voor twee bataljons gebouwd in een traditionalistische stijl met elementen van zakelijk Expressionisme. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527294
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gymnastiekzaal in Weert

Wachtgebouw

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding WACHTGEBOUW deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, is gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het wachtgebouw staat..

Bureelgebouw

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding BUREELGEBOUW deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het bureelgebouw staat ..

Cantinegebouw

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding KANTINEGEBOUW deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het kantinegebouw staa..

Keukengebouw

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding KEUKENGEBOUW, deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het object wordt links..

Legeringsgebouw (1)

Kazernelaan 101
Weert
Inleiding LEGERINGSGEBOUW (1) deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Op het terrein s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gymnastiekzaal in Weert