Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spoortunnel bij station in Weert

Weg En Waterwerk

Stationsplein 19
6001CH Weert
Limburg

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Spoortunnel bij station

Inleiding SPOORTUNNEL, gesitueerd binnen de bebouwde kom van Weert naast het station van Weert, gebouwd in circa 1913 als onderdeel van het spoorwegcomplex te Weert. De spoortunnel is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. De opdrachtgever was de Nederlandse Staatsspoorwegen. De spoortunnel werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. In 1949 werd bij gelegenheid van de electricificatie van de spoorlijn Eindhoven-Maastricht een natuurstenen St. Raphaƫl-beeld van Cor van Geleuken, aangebracht boven de sluitsteen aan het Stationsplein. Omschrijving De spoortunnel heeft een opstand van gele verblendsteen met metselwerk in kruisverband. Het object heeft een betonnen boogconstructie versterkt met staal. Boven de tunnelbogen is decoratief metselwerk aangebracht. De afgeronde hoeken en de bogen van het object zijn van granietblokken. De balustraden van de brug worden geaccentueerd door twee natuurstenen banden. Midden onder de tunnel is een ventilatieopening naar het perron van het station. Waardering De spoortunnel is van algemeen belang. Het object vertegenwoordigt een cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de sociaal-economische geschiedenis in Weert, als onderdeel van het spoorwegcomplex te Weert en is tevens van belang als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van spoortunnels. Architectuurhistorische waarde bezit het object vanwege het materiaalgebruik, de ornamentiek en detaillering en de betonnen boogconstructie. Ensemblewaarde heeft het object met het station van Weert. Het object is gaaf bewaard gebleven. De spoortunnel is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527282
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spoortunnel bij station in Weert

Stationsgebouw Weert

Stationsplein 19
Weert
Inleiding STATIONSGEBOUW van de Nederlandse Spoorwegen met vierkante opzet, gebouwd in 1913 in de stijl van het Traditionalisme. Het object..

Stationsperron met bijgebouwen

Stationsplein 19
Weert
Inleiding PERRONOVERKAPPING EN PERRONGEBOUWEN van de Nederlandse Spoorwegen gebouwd in 1913 in de stijl van het Traditionalisme. Het object..

Groot hoekhuis met schilddak. Brede gepleisterde lijstgevel met hoeklisenen een met snijwerk versierde ingang met gesneden deur en snijraam in late Lo ..

Langstraat 20
Weert
Groot hoekhuis met schilddak. Brede gepleisterde lijstgevel met hoeklisenen een met snijwerk versierde ingang met gesneden deur en snijraam ..

Huis, van belang door de lange overgekraagde rechterzijgevel in vakwerk, waarin nog gave kruis- en tussendorpelkozijnen en tweelichtzoldervensters

Langstraat 6
Weert
Huis, XVII, van belang door de lange overgekraagde rechterzijgevel in vakwerk, waarin nog gave kruis- en tussendorpelkozijnen en tweelichtzo..

Herenhuis, in het centrum van weert, gelegen op de rooilijn

Maasstraat 10
Weert
Inleiding Herenhuis, in het centrum van Weert, gelegen op de rooilijn, uit 1913. De architect is Rouleau uit Maastricht. Het herenhuis is g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)