Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ronde Molen / De Hoop (molenromp) in Dongen

Molen

Mgr. Nolenslaan 17
5103BK Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1845 (bouw) 1925 (onttakeld)


Beschrijving van Ronde Molen / De Hoop (molenromp)

Inleiding MOLENROMP De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen uit een onbekend bouwjaar was ingericht als korenmolen. De molen is onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd en de belt werd afgegraven. De molenromp kreeg een functie als opslagruimte, maar heeft thans geen functie meer en ligt inmiddels in een nieuwbouwwijk. De molenromp ligt op het erf achter een niet beschermingswaardig pakhuis en is slecht zichtbaar in een tamelijk dicht bebouwde omgeving. Omschrijving De molenromp is een ronde conisch gemetselde bakstenen romp met vijf bouwlagen, welke is voorzien van een plat dak. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden in relatie tot het nabij gelegen pakhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527275
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
Molen "De Hoop" te Dongen
Molen "De Hoop" te Dongen
Basisgegevens
Plaats Dongen
Bouwjaar 1845
Verdwenen in 1925 onttakeld
Type beltmolen
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Monumentnummer  527275
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop of Ronde Molen is de naam van een voormalige beltmolen te Dongen die dienstdeed als korenmolen. De romp van deze molen bevindt zich aan de Monseigneur Nolenslaan 17.

De ronde stenen molen werd in 1845 gebouwd. In 1925 werd ze onttakeld. In 2003 waaide ook nog eens de kap van de romp, waarop de toenmalige eigenaar de romp, die in slechte staat verkeerde, wilde slopen. De plaatselijke Heemkundekring diende hiertegen bezwaar in, ook de sloopkosten zouden niet gering zijn en de eigenaar besloot van sloop af te zien. Later werd de romp op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Externe bron


Monumenten in de buurt van Ronde Molen / De Hoop (molenromp) in Dongen

Woonhuis

Sint Josephstraat 41
Dongen
Inleiding. WOONHUIS uit circa 1890. Gebouwd in opdracht van J.A. Ligtenberg in een bouwstijl met elementen van Neo-Renaissance. Omschrijv..

Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant

Sint Josephstraat 37
Dongen
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd voor leerfabrikant T. Ligtenberg Daufzenberg in circa 1925. In de bouwstijl zijn elementen van Expressionisme..

Fabriekshal

Sint Josephstraat 39A
Dongen
Inleiding. FABRIEKSHAL, gebouwd in 1920 in opdracht van Ligtenberg, naar een ontwerp van H. Frankefort. In het ontwerp zijn elementen van ..

Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling

Martinus Nijhoffstraat 1
Dongen
Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling. 19e eeuw.

Fabrikantenvilla

Hoge Ham 122
Dongen
Inleiding. FabrikantenVILLA, gebouwd in opdracht van schoen- en lederfabrikant L. Stams in 1914. In de vormgeving zijn elementen van Chale..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ronde Molen / De Hoop (molenromp) in Dongen

Foto's (1)