Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij bestaande uit woonhuis en achtergelegen schuur, deel uitmakend van het boerderijcomplex geerweg 6 in Middelharnis

Boerderij

Geerweg 6
3241LC Middelharnis
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1850


Beschrijving van Boerderij bestaande uit woonhuis en achtergelegen schuur, deel uitmakend van het boerderijcomplex geerweg 6

Inleiding BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en achtergelegen schuur, deel uitmakend van het boerderijcomplex Geerweg 6. De boerderij is circa 1850 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele trant. Omschrijving De boerderij bestaat uit een woonhuis en een hier achter gelegen, wat breder bedrijfsgedeelte op een rechthoekige plattegrond. Het woongedeelte bestaat uit kelder, begane grond, dakverdieping en zolder. Woonhuis en schuur liggen in elkaars verlengde onder een doorlopend zadeldak gedekt met rode oudhollandse pannen. Op het dak een smeedijzeren windvaan in de vorm van een paard. De gevels van het woonhuis, de lange linker zijgevel en de achtergevel van de schuur zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Boven de vensters in de voorgevel zijn strekken gemetseld, de deur en venster in de rechter zijgevel hebben een gepleisterde omlijsting. De rechter zijgevel van de schuur is opgebouwd uit geteerde gepotdekselde delen met rondom de deuren een wit geschilderde omlijsting. De achtergevel van het bedrijfsgedeelte is gecementeerd. Alle gevels hebben eenvoudige muurankers. Aan de voorzijde heeft het huis een symmetrisch ingedeelde tuitgevel. In de voorgevel vijf vensters met recentelijk vernieuwde schuiframen op de begane grond, drie vensters in de tweede bouwlaag en een venster ter hoogte van de zolder. De hoofdentree met deur met houten delen en bovenlicht bevindt zich in de rechter zijgevel. In de woonhuisgevels bevinden zich verder rechthoekige oorspronkelijke en later gewijzigde vensters. In de houten zijgevel van de schuur staan dubbele inrijdeuren met klinket en getoogde stalvensters met ijzeren ramen. Waardering Boerderij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en ensemblewaarden. - De boerderij is van cultuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van een voor de regio karakteristiek gemengd agrarisch bedrijf. - De boerderij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor het boerderijtype kenmerkende hoofdvorm en gevelindeling en als voorbeeld van een boerderij in een voor de regio karakteristieke Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie samenhang met de overige complexonderdelen en als onderdeel van het boerderijcomplex met een vrije ligging in het polderlandschap van Middelharnis. - De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527257
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij bestaande uit woonhuis en achtergelegen schuur, deel uitmakend van het boerderijcomplex geerweg 6 in Middelharnis

Wagenschuur

Geerweg 6
Middelharnis
Inleiding WAGENSCHUUR behorende bij het boerderijcomplex Geerweg 6, omstreeks 1850 in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd. De schuur s..

Bakhuis

Geerweg 6
Middelharnis
Inleiding BAKHUIS, onderdeel van het boerderijcomplex aan de Geerweg 6. Het bakhuis is in de negentiende eeuw gebouwd in een Ambachtelijk-..

Schuurtje

Geerweg 6
Middelharnis
Inleiding SCHUURTJE, onderdeel van het boerderijcomplex aan de Geerweg 6. Het schuurtje is in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd. Het..

Hoeve Torenstee

Potterweg 1
Middelharnis
Hoeve "Torenstee". Op het erf van deze in 1907 gebouwde hoeve een zomerhuis met bakstenen woongedeelte en gepotdekselde stal onder een zadel..

Rooms-katholieke kapel

Langeweg 4
Oude Tonge (Gemeente Oostflakkee)
Inleiding In 1867-1868 gebouwde rooms-katholieke KAPEL op het noordwestelijke deel van de in dezelfde periode aangelegde rooms-katholieke b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij bestaande uit woonhuis en achtergelegen schuur, deel uitmakend van het boerderijcomplex geerweg 6 in Middelharnis