Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis gelegen aan het louis bouwmeesterplein op de hoek met de emmalaan in Middelharnis

Woonhuis

Hoflaan 43
3241GK Middelharnis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Dubbel woonhuis gelegen aan het louis bouwmeesterplein op de hoek met de emmalaan

Inleiding Dubbel WOONHUIS gelegen aan het Louis Bouwmeesterplein op de hoek met de Emmalaan. Het pand werd in 1929 gebouwd naar een ontwerp van de Rotterdamse architect A. Siebers. Het ontwerp is beïnvloed door de principes van het Nieuwe Bouwen en maakt deel uit van de typologische ontwikkeling van de witte villa's. In het interieur zijn nog enkele originele details uit de bouwtijd aanwezig, zoals onder meer stopcontacten, tochtdeur en hang- en sluitwerk. De achtergevel op de begane grond en de keuken van nummer 45 zijn gewijzigd. Rondom het woonhuis is een deels vernieuwde, tweedelige tuin aangelegd. Rondom deze tuinen staat een kapitaal bestaande uit gemetselde kolommen, waartussen stalen buizen. Omschrijving Het woonhuis is samengesteld uit kubische bouwvolumes van verschillend formaat die worden afgedekt door een plat dak dat deels als dakterras gebruikt kan worden. De gevels zijn van wit geschilderde, gepleisterde baksteen. Het aanzien wordt verlevendigd door de lekdorpels onder en boven de vensters en de afdekplaten van de borstwering gemaakt van bruine tegels. Het pand is voorzien van enkele en samengestelde vensterpartijen met stalen kozijnen en openslaande ramen. De voorzijde wordt gevormd door drie kubische bouwvolumes. Het middelste volume staat iets terug ten opzichte van de twee andere volumes en heeft een entreeportiek met twee ingangen op de begane grond en op de eerste verdieping een in de gevel terugliggend balkon (loggia). Aan weerszijde van het portiek is dik matglas bij wijze van venster in de muur gemetseld. Het linker bouwvolume (nr.43) heeft op de begane grond op beide hoeken een erker, de linker met een overstekend plat dak. De achtergevel wordt gevormd door vijf kubische bouwvolumes. De twee buitenste volumes hebben een identieke opbouw. Het middelste deel van de achtergevel bestaat uit drie bouwblokken die in hoogte variëren en achter elkaar geplaatst zijn. Het achterste blok heeft drie bouwlagen die afgedekt worden door een plat dak. De eerste verdieping van dit blok heeft openslaande deuren die uitkomen op het dak van het middelste blok dat dienst doet als balkon. Hiervóór is het voorste blok geplaatst, eveneens met één bouwlaag onder plat dak. De zijgevel van nummer 45 heeft een erker met overstekend plat dak, dat naar achteren doorloopt als een veranda. Waardering Het woonhuis met erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde. - Het woonhuis is van cultuurhistorische belang als een bijzondere schakel in een typologische ontwikkeling in de woonhuisarchitectuur. - Het woonhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere ontwerp en vanwege de samenhang tussen het exterieur en het interieur. - Het woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de hoge mate van gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527253
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis gelegen aan het louis bouwmeesterplein op de hoek met de emmalaan in Middelharnis

Onze Lieve Vrouwe ten Hemelvaart

Langeweg 50
Middelharnis
Voor de kerk aan de Langeweg twee natuurstenen hekpijlers met Lodewijk XV siervazen, volgens de V.L. afkomstig van een buitengoed.

Doorschuur voor uienzaad

-
Middelharnis
Inleiding De DROOGSCHUUR voor uienzaad aan de Rottenburgseweg te Sommelsdijk is in 1927 in opdracht van K.Vermaas gebouwd door P.Rixoort...

Poortvliet museum

Raadhuisstraat 3
Middelharnis
Blokvormig gebouw met omlopend schilddak, ten dele gepleisterd (nr 5) en voorzien van hoekpenanten en een houten kroonlijst, tweede kwart 19..

Nederlands Hervormde Kerk

Ring 15
Middelharnis
Ned.Herv.Kerk. Laat-gotische, met tongewelven overdekte kruiskerk uit het derde kwart der 15e eeuw. Noordbeuk omstreeks 1500. Tussen de noor..

Toren der Hervormde Kerk

Ring 15
Middelharnis
Toren der Herv.Kerk. Eenvoudige gotische toren, sinds 1811 zonder spits. Door brand geteisterd in 1904 en 1948, waarna herstel volgde. Klokk..

Kaart & Routeplanner