Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Visserswoning in Molkwerum

Woonhuis

Lútzenpôlle 5
8722HK Molkwerum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1716


Beschrijving van Visserswoning

Inleiding VISSERSWONING, blijkens de in hout aangebrachte inscriptie boven de inpandige toegangsdeur, gebouwd in 1716. De detaillering is overwegend 19de-eeuws. Het snijwerk van de deuromlijsting is verwant aan dat van het nabijgelegen 'Zuiderzeestadje' Hindeloopen. Het pandje is mooi gelegen aan de rand van het beschermde dorpsgezicht Molkwerum en grenst aan de landerijen. Omschrijving Sobere woning, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met rode Friese pannen belegd vrij steil opgaand schilddak; goot op klosjes; schoorsteen aan voorzijde; gepleisterde plint. Zesruits schuiframen en vierruits raampjes. Later aangebouwd houten hok op bakstenen plint en onder rode pannen). Oorspronkelijke PLATTGROND. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de houten zoldering met gedisselde balken, de lichte houten kapconstructie, de eenvoudige 19de-eeuwse bedsteden- en kastenwand, de 19de-eeuwse houten schouwpartij met snijwerk en betegeling, de dubbele houten toegangsdeur met hardstenen drempel en deuromlijsting met gesneden accoladeboog en inscripties J. G. en ANNO 1716. Waardering Visserswoning is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch alsmede van stedenbouwkundig belang: - wegens de ouderdom; - wegens de bouw- en gebruiksgeschiedenis; - wegens het kenmerkende materiaalgebruik; - wegens de aanwezigheid van een aantal zeer waardevolle interieuronderdelen; - wegens de vrij hoge mate van in- en uitwendige gaafheid en herkenbaarheid; - wegens de regionale zeldzaamheid, zowel wat betreft ouderdom als voorkomen; - wegens de vrij ongerepte ligging aan de rand van het beschermde dorpsgezicht Molkwerum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527248
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Visserswoning in Molkwerum

Lebuïnuskerk, toren

Tsjerkestrjitte 14
Molkwerum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Toren van de Herv. Kerk. 17e eeuwse toren door zadeldak beëindigd. Klokkestoel met gelui van twee klokken van J. Noteman, 1649, diam. resp..

Dorpshuis Voorm. dorpshuis

Hellingstrjitte 8
Molkwerum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Zgn. voormalig DORPSHUIS. Pandje onder zadeldak, tegen achtertopgevel van het zuid-westfriese type boven gevlochten fries. Langs de kanten v..

Grote kop-rompboerderij met onderkelderd voorhuis met vensters met roeden

't Noard 36
Warns (Gemeente Súdwest Fryslân)
Grote boerderij van het kop-romptype. Het voorhuis onderkelderd, de vensters met roeden. Toegang aan de voorgevel van het voorhuis langs sto..

Fors huis onder breed zadeldak tussen topgevels waarvan achterste gepleisterd en voorste met geblokte voetlijst aan topgevel met vlechtingen (schipper ..

't Noard 50
Warns (Gemeente Súdwest Fryslân)
Zgn. schippershuis, fors huis onder breed zadeldak tussen topgevels, waarvan de achterste gepleisterd, de voorste met geblokte voetlijst aan..

Windmotor Koudum 1

Stationswei 40
Molkwerum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Mooi in het weide- en natuurgebied ten zuidwesten van Koudum gelegen "Amerikaanse" windroos of windmotor. Naar Amerikaans model ontstane win..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)