Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Eikenhorst: portierswoning in Esch

Kasteel Buitenplaats

Hal 11
5296PZ Esch (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Den Eikenhorst: portierswoning

Omschrijving onderdeel 7. Portierswoning (Hal 11, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 7). Aan het begin van de toegangslaan staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken PORTIERSWONING, gebouwd in chaletstijl in 1909. De woning bestaat uit één bouwlaag onder een met rode kruispannen gedekt samengesteld schilddak met overstek, en is voorzien van een geprofileerde bakgoot op houten korbeelschoren. In het zuidwestelijke dakschild een dakkapel. Het muurwerk is in kruisverband opgetrokken met ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters banden van gele verblendsteen. Dito steen in de ontlastingsbogen en spaarvelden. Tegen de achterzijde staat een aanbouwtje uit 1933 onder een met rode tuile de nord pannen gedekt lessenaarsdak. De drie traveeën brede voorgevel heeft een asymmetrisch aanzien door een open veranda voor de twee rechter traveeën. De veranda heeft een tegelvloer en houten hekwerk; twee houten stijlen ondersteunen een op het hoofddak aankappend zadeldak met windveren en een houten tongewelf. Centraal in de gevel een paneeldeur met bovenlicht geflankeerd door een stolpvenster met onderluiken. In de top onder het overstek een verdiepingsvenster. In de rechterzijgevel twee vensters als voor. Kelder met koekoek. Waardering De PORTIERSWONING behorend tot de historische buitenplaats Den Eikenhorst is van algemeen belang: - wegens de beeldbepalende ligging aan de toegang tot de buitenplaats; - wegens de vroeg 20ste-eeuwse architectonische vormgeving in chaletstijl; - wegens de gaafheid van hoofdvorm en detaillering; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527244
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Eikenhorst: portierswoning in Esch

Den Eikenhorst: hoofdgebouw

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 1, Hoofdgebouw (Den Eikenhorst) (Hal 13-13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). Centraal..

Breeacker

Gestelseweg 1
Esch (Gemeente Haaren)
Boerderij "De Breeacker". Boerderij uit de 18e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Vensters met 20-ruitsschuiframen en luiken. Int..

Den Eikenhorst: tuin en parkaanleg

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 2. Tuin- en parkaanleg (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De TUIN- EN PARKA..

Den Eikenhorst: koetshuis annex oranjerie

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis annex oranjerie (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). Ten westen ..

Den Eikenhorst: kinderspeelhuis

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 4. Kinderspeelhuis (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4). Ten zuiden van het ho..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Eikenhorst: portierswoning in Esch

Foto's (1)