Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Eikenhorst: kinderspeelhuis in Esch

Kasteel Buitenplaats

Hal 13 A
5296PZ Esch (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: vroeg 19e eeuw


Beschrijving van Den Eikenhorst: kinderspeelhuis

Omschrijving onderdeel 4. Kinderspeelhuis (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4). Ten zuiden van het hoofdgebouw staat een op vierkante plattegrond opgetrokken, 19de-eeuws bakstenen speelhuisje onder een met blauwe pannen gedekt zadeldak met schoorsteen op de nok. Het huisje heeft een zwarte plint; de linkerzijgevel is wit geschilderd, de voorgevel is versierd met wit geschilderde decoraties. Aan de oostzijde een overstek en windveren. In de voorgevel een keperboogvormige deuropening en klein spitsboog zijlicht. De linker zijgevel met een gotisch venster en een dichtgezet venster. De achtergevel met een dubbele deur met smal bovenlicht waarin boogroeden. Inwendig een stookplaats. Waardering Het Kinderspeelhuis behorend tot de historische buitenplaats Den Eikenhorst is van cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de vormgeving in neogotische stijl; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527241
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Eikenhorst: kinderspeelhuis in Esch

Den Eikenhorst: tuin en parkaanleg

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 2. Tuin- en parkaanleg (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De TUIN- EN PARKA..

Den Eikenhorst: koetshuis annex oranjerie

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis annex oranjerie (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). Ten westen ..

Den Eikenhorst: tuinmuur en koude bakken

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 5. Tuinmuur en koude bakken (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5). De rechthoek..

Den Eikenhorst: hekpijlers

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 6. Hekpijlers (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6). Ter afsluiting van de eiken..

Huize Steenwijk

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding Het PARK bij het kloostercomplex "Huize Steenwijk" bevindt zich aan de oostelijke zijde van het landgoed en grenst direct aan de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)