Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Eikenhorst: koetshuis annex oranjerie in Esch

Kasteel Buitenplaats

Hal 13 A
5296PZ Esch (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: vroeg 19e eeuw


Beschrijving van Den Eikenhorst: koetshuis annex oranjerie

Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis annex oranjerie (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). Ten westen van het huis staat een vroeg 19de-eeuws bakstenen pand van één bouwlaag onder een met blauwe pannen gedekt afgewolfd zadeldak. Aan de noordzijde is een lagere en kortere stal in gele baksteen aangebouwd die met een lessenaarsdak is aangekapt op het zadeldak. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als koetshuis en oranjerie. Thans is het verbouwd en in gebruik als kantoor. De oostgevel heeft een symmetrische indeling met centraal een iets verbrede toegang met gebogen bovenlicht, een dubbel hooiluik met smal bovenlicht geflankeerd door een ijzeren rondboogvenster. Aan weerskanten van de toegang dubbele inrijdeuren onder een licht getoogde strek. Vlechtingen langs de gevels. Aan de zuidkant spitsboogvensters en -deuren. In de risaliet in het midden van de gevel een dubbele deur onder lichte toog. In de noordelijke stalgevel twee deuren en drie vensters met luiken. Drie getoogde kelderlichten. De westgevel heeft geen vermeldenswaardige aspecten. In het interieur is de onderkelderde opkamer (karnlokaal) met rode en gele plavuizen bewaard gebleven. De kelder is via een luik te betreden. Afdekking troggewelven op ijzeren balken. Rode plavuizen op de vloer. Pekelbakken. Kelderlichten met diefijzers. Van de oorspronkelijke constructie zijn de gebinten in het zicht gelaten. Waardering Het KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Den Eikenhorst is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de vormgeving met neogotische oranjerie; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Eikenhorst: koetshuis annex oranjerie in Esch

Den Eikenhorst: tuin en parkaanleg

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 2. Tuin- en parkaanleg (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De TUIN- EN PARKA..

Den Eikenhorst: kinderspeelhuis

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 4. Kinderspeelhuis (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4). Ten zuiden van het ho..

Den Eikenhorst: tuinmuur en koude bakken

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 5. Tuinmuur en koude bakken (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5). De rechthoek..

Den Eikenhorst: hekpijlers

Hal 13A
Esch (Gemeente Haaren)
Omschrijving onderdeel 6. Hekpijlers (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6). Ter afsluiting van de eiken..

Huize Steenwijk

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding Het PARK bij het kloostercomplex "Huize Steenwijk" bevindt zich aan de oostelijke zijde van het landgoed en grenst direct aan de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Eikenhorst: koetshuis annex oranjerie in Esch

Foto's (1)