Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Goederenloods in Goes

Gebouw

Stephensonweg 9
4462GM Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Goederenloods

Inleiding Goederenloods, in 1870 in Waterstaatsstijl gebouwd op het emplacement van station Middelburg. De loods is in 2001 in zijn geheel opgelicht en in oostelijke richting verplaatst en bevindt zich tegenwoordig op het emplacement te Goes. Omschrijving De goederenloods heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog met een zadeldak. Opgetrokken uit baksteen, die later wit is geschilderd (anno 2003 is de loods in een niet-historische tint geel geschilderd) en deels voorzien van een gepleisterde plint. De westelijke topgevel is voorzien van verdiepte velden en hoeklisenen en een gepleisterde plint; voorts drie licht getoogde houten vensters, de middelste 3x3 ruits met aan weerszijden een 3x2 ruits venster. In de top van deze gevel bevindt zich een rond stalen rozetvenster met een gepleisterde omlijsting. Aan de zuidelijke langsgevel (spoorzijde) bevond zich ter hoogte van de plint een perron op gemetselde steunmuurtjes. Daarboven een reeks van zes goederendeuren, anno 2003 deels beglaasd. De gevel wordt afgesloten door een in het verlengde van het zadeldak doorlopende luifel. Deze luifel wordt gedragen door een korbeelconstructie van geklonken stalen profielliggers op consoles. De oostelijke topgevel is vrijwel identiek aan de westelijke, maar in het midden voorzien van een dubbele deur in plaats van een venster. De noordelijke langsgevel is voorzien van vier getoogde dubbele houten goederendeuren, anno 2003 deels beglaasd, in verdiepte gevelvelden en een vernieuwde deurpartij. De rechter travee is voorzien van een getoogd venster met middenstijl en roedeverdeling; onder het venster een gepleisterde borstwering. Ter hoogte van de plint bevinden zich bakstenen muurtjes van nieuw metselwerk. Voorts een luifel zoals aan de zuidelijke langsgevel. Het zadeldak en de luifels zijn gedekt met bitumineus materiaal en in oorsprong voorzien van geprofileerde lijsten. Inwendig is de historische metalen constructie bewaard en in het zicht. Waardering Goederenloods van typologische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege gaafheid en zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527226
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Goederenloods in Goes

Remise

Stephensonweg 9
Goes
Inleiding Remise, in 1924-1925 gebouwd voor de Spoorweg-Maatschappij Zuid-Beveland (SZB). De aanleg van het gebouw met zeven sporen werd ui..

Spoorbaan Goes - Oudelande

Stephensonweg 9
Goes
Omschrijving Spoorbaan van de remise in Goes via 's-Gravenpolder, Langeweegje, Hoedekenskerke en Baarland tot aan de oostzijde van de Stati..

Kosterswoning Westerkerk

Westwal 4
Goes
Inleiding Als onderdeel van het Gereformeerde Kerk-complex in 1929 gebouwde kosterswoning. In tegenstelling tot de kerk en, in mindere mate..

Westerkerk

Westwal 6
Goes
Inleiding Forse protestantse kerk, in 1929 gebouwd. Het kerkgebouw weerspiegelt de rationalistische fase in de stijlontwikkeling van archit..

Pastorie Westerkerk

Westwal 2
Goes
Inleiding Als onderdeel van het Gereformeerde Kerk-complex in 1929 gebouwde pastorie. De pastorie is door architect A. Rothuizen in Interbe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Goederenloods in Goes

Foto's (1)