Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herberg van Friesland: erf in Cothen

Boerderij

De Brink 6
3945BE Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht


Beschrijving van Herberg van Friesland: erf

Onderdeel 3: erf Omschrijving Het ERF van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' vertoont niet de gebruikelijke opzet van een boerenerf in deze streek, maar is een inmiddels vrij zeldzaam voorbeeld van een boerderij met erf gelegen binnen de dorpsstructuur. De boerderij vormt dan ook een onderdeel van de bebouwing als afsluiting van de noordelijke wand van De Brink. Het eigenlijke erf ligt achter de boerderij en links hiervan. Achter de boerderij is nog een betrekkelijk ondiepe strook grond over. Hierop is na 1962 een houten wagenschuur gebouwd; deze schuur is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. In 1962 stond op deze plaats nog een hooiberg. Links naast de boerderij is nog een forse open ruimte. Hier is in 1900 een grote, vrijstaande stenen stal gebouwd. De functie van deze open groene ruimte zal die van boomgaard annex moestuin zijn geweest. Op de zeer smalle strook grond die aan de rechterzijde van de boerderij resteert staat een leilinde. Waardering Het erf van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' is van algemeen belang vanwege - stedenbouwkundige en landschappelijke waarde; - de ruimtelijk-functionele samenhang van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527222
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herberg van Friesland: erf in Cothen

Herberg van Friesland: stenen stal

De Brink 6
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Onderdeel 2: stenen stal Omschrijving STENEN STAL, onderdeel van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland'. Blijkens het jaartal in ..

Herberg van Friesland: schuur

De Brink 6
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Onderdeel 1: boerderij Omschrijving BOERDERIJ, 'Herberg van Friesland' geheten, onderdeel van het gelijknamige boerderijcomplex. De boer..

Huisje met zadeldak tegen het kerkhof gelegen

De Brink 7
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Huisje met zadeldak tegen het kerkhof gelegen.

Nederlands Hervormde Kerk

De Brink 7
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
N.H.Kerk. Eenbeukig schip en koor met gemetselde gewelven, resten van de oude parochiekerk. Laatgotisch. Bepleisterd. In XIX aanbouwen. Klok..

Boerderij, gepleisterd huis met rechte daklijst, rieten zadeldak, opkamer, dwarshuis

De Brink 5
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Boerderij, gepleisterd huis met rechte daklijst, rieten zadeldak, opkamer, dwarshuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herberg van Friesland: erf in Cothen