Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herberg van Friesland: stenen stal in Cothen

Boerderij

De Brink 6
3945BE Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1600-1699


Beschrijving van Herberg van Friesland: stenen stal

Onderdeel 2: stenen stal Omschrijving STENEN STAL, onderdeel van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland'. Blijkens het jaartal in de sluitsteen is de stal gebouwd in 1900. De stal ligt vrijstaand ten westen van de boerderij, met de nok van het dak evenwijdig aan de straat. Het gebouw bestaat uit één bouwlaag met een zadeldak tussen topgevels. Het dak is gedekt met elkaar afwisselende banen van rode en grijze pannen. Het geheel is opgetrokken in rode baksteen. De beide eindgevels kennen een zelfde symmetrische opzet met een getoogde dubbele staldeur waarboven de hardstenen sluitsteen met jaartal, aan weerszijden een getoogd venster en boven de staldeur een hooiluik en een rond raam in de top. De geveltoppen zijn in vakwerk uitgevoerd met een decoratieve vulling van rode en gele baksteen. Het dakoverstek is uitgevoerd met een profiel. De zijgevels hebben ieder een drietal vrij hooggeplaatste stalramen. Rondom zijn smeedijzeren sierankers met een drakenkopje aangebracht. Inwendig heeft de stal een constructie van muurstijlen op poeren. Hierop rusten de balken voor de zolder en de grenen kapspanten. De stal is in gebruik geweest als potstal. Waardering De stal is van algemeen belang vanwege - architectuurhistorische waarde als enerzijds een uiting van destijds gangbare schilderachtige vormgeving, maar anderzijds zeldzaam in de wijze van toepassing in dit gebouwtype; - de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen; - de stedenbouwkundige en landschappelijke waarden; - vanwege de grote mate van gaafheid, waarin o.a. het duidelijk herkenbare gebruik als potstal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527220
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herberg van Friesland: stenen stal in Cothen

Herberg van Friesland: erf

De Brink 6
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Onderdeel 3: erf Omschrijving Het ERF van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' vertoont niet de gebruikelijke opzet van een boe..

Herberg van Friesland: schuur

De Brink 6
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Onderdeel 1: boerderij Omschrijving BOERDERIJ, 'Herberg van Friesland' geheten, onderdeel van het gelijknamige boerderijcomplex. De boer..

Huisje met zadeldak tegen het kerkhof gelegen

De Brink 7
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Huisje met zadeldak tegen het kerkhof gelegen.

Nederlands Hervormde Kerk

De Brink 7
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
N.H.Kerk. Eenbeukig schip en koor met gemetselde gewelven, resten van de oude parochiekerk. Laatgotisch. Bepleisterd. In XIX aanbouwen. Klok..

Boerderij, gepleisterd huis met rechte daklijst, rieten zadeldak, opkamer, dwarshuis

De Brink 5
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Boerderij, gepleisterd huis met rechte daklijst, rieten zadeldak, opkamer, dwarshuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herberg van Friesland: stenen stal in Cothen