Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort aan den Hoek van Holland: liftgebouw in Hoek van Holland

Militair Object

Stationsweg 80 Ongd
3151HS Hoek van Holland (gemeente Rotterdam)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1943


Beschrijving van Fort aan den Hoek van Holland: liftgebouw

Inleiding LIFTGEBOUW annex garagewerkplaats, onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland. Het gebouw, met een inpandige lift voor goederen en personen, is in 1943 door de Duitse bezetter gebouwd in een zakelijke trant. Het gebouw diende ter vervanging van het hier, oorspronkelijk gesitueerde, houten liftgebouwtje. Oorspronkelijk was het gepleisterde gebouw beschilderd in camouflagekleuren. Later is de huidige witte verflaag aangebracht. Omschrijving Ter hoogte van de hoofdingang van het escarpgebouw, op de buitenring van het fort gesitueerd liftgebouw annex garagewerkplaats. Het gebouw is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken, deels in gepleisterde baksteen en deels met een betonconstructie. Het gebouw heeft een plat dak en een overkragende betonnen dakrand. De vensters zijn gevat in stalen profielen en voorzien van dito roedenverdeling. Het linker bouwvolume met de lift is een halve verdieping hoger opgetrokken dan de garagewerkplaats rechts daarvan. Het gebouw heeft aan de voorzijde, in de gevel parallel aan de straat, twee getoogde dubbele ijzeren garagedeuren onder een betonnen luifel. Op de verdieping boven de linker garagedeur is een rechthoekig venster aangebracht. Boven de rechter garagedeur begint een strookvenster, dat - richting het noorden - tot aan het einde van deze gevel doorloopt. Boven de linker garagedeur begint waar het strookvenster eindigt een betonnen cordonlijst, die rondom het gebouw doorloopt. Aan de achterzijde heeft het lage bouwvolume op iedere verdieping drie rechthoekige vensters. Het hogere bouwvolume heeft op de verdieping onder een hijsbalk een ijzeren pakhuisluik. Waardering Liftgebouw met gargagewerkplaats, in 1943 gebouwd door de Duitse bezetter in een zakelijke trant als historisch-functioneel onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527212
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort aan den Hoek van Holland: liftgebouw in Hoek van Holland

Fort aan den Hoek van Holland: fort Maasmond/Fort a/dn H v Holland

Stationsweg 80
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding KUSTVERDEDIGINGSFORT, genaamd 'Fort aan den Hoek van Holland' of 'Maasmond', hoofdonderdeel van het gelijknamige complex, in 1881..

Fort aan den Hoek van Holland: wachtgebouw

Stationsweg 80Ongd
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding WACHTGEBOUW, deel uitmakend van het complex Fort aan den Hoek van Holland, in twee fasen gebouwd in een sobere eclectische stijl..

Fort aan den Hoek van Holland: officiersmess/Kantinegebouw

Stationsweg 80
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding OFFICIERSMESS/KANTINEGEBOUW voor het Hoekse garnizoen deel uitmakend van complex fort Aan den Hoek van Holland. Het eerste deel w..

Fort aan den Hoek van Holland: commandantswoning en twee officierswoningen

Stationsweg 84
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding Aan elkaar geschakeld geheel van één grote COMMANDANTSWONING en twee kleinere OFFICIERSWONINGEN, onderdeel van het complex Fort..

Fort aan den Hoek van Holland: fortwachterswoning

Stationsweg 86
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding FORTWACHTERSWONING, deel uitmakend van het complex Fort aan den Hoek van Holland, in 1881 vóór de oplevering van het fort gebo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)