Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort aan den Hoek van Holland: commandantswoning en twee officierswoningen in Hoek van Holland

Militair Object

Stationsweg 84
3151HS Hoek van Holland (gemeente Rotterdam)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Fort aan den Hoek van Holland: commandantswoning en twee officierswoningen

Inleiding Aan elkaar geschakeld geheel van één grote COMMANDANTSWONING en twee kleinere OFFICIERSWONINGEN, onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland. De woningen zijn in 1884 door de Genie gebouwd in een sobere eclectische stijl. Tot de oplevering van het fort in 1888 waren hier de ingenieurs betrokken bij de bouw van het fort Maasmond ondergebracht. N.B. De woningen worden thans gebruikt door de Koninklijke Marechaussee. Omschrijving Op een talud met uitzicht op het fort gesitueerde rij woningen; oorspronkelijk één grote commandantswoning en twee kleinere officierswoningen. Deze in rode baksteen opgetrokken woningen bestaan uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een overstekend, met zwarte pannen gedekt zadeldak. De zij- en achtergevels, plinten, kroon- en cordonlijsten, sluitstenen en gebosseerde hoeklisenen zijn witgepleisterd. De kozijnen van vensters en deuren zijn van hout. De voorgevel heeft rechts een eenvoudige enkele deur met getoogd bovenlicht, geflankeerd door drie getoogde, rechthoekige schuifvensters. Links een identieke deur met links hiervan vier rechthoekige vensters conform de overige vensters in de voorgevel. De gevels hebben ter hoogte van de vensterdorpels een doorlopende cordonlijst. In de zij- en achtergevels zijn boven de vensters muurankers aangebracht. De oostelijke zijgevel heeft in het midden van de begane grond een klein hoog geplaatst rechthoekig kruisvenster, geflankeerd door hoge getoogde vensters, aan de onderzijde vervangen door kleine rechthoekige vensters. Op de verdieping drie hoge rechthoekige vensters. In deze gevel is de tijdens, de bouw gebruikte, ijksteen met de inscriptie '9.50 M + AP' aangebracht. De achtergevel heeft links zes getoogde vensters, gevolgd door een deur, waarna twee getoogde vensters en een getoogd blindvenster. Waardering Door de Genie gebouwde Commandants-annex Officierswoningen als historisch-functioneel onderdeel van het Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort aan den Hoek van Holland: commandantswoning en twee officierswoningen in Hoek van Holland

Fort aan den Hoek van Holland: fortwachterswoning

Stationsweg 86
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding FORTWACHTERSWONING, deel uitmakend van het complex Fort aan den Hoek van Holland, in 1881 vóór de oplevering van het fort gebo..

Fort aan den Hoek van Holland: officiersmess/Kantinegebouw

Stationsweg 80
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding OFFICIERSMESS/KANTINEGEBOUW voor het Hoekse garnizoen deel uitmakend van complex fort Aan den Hoek van Holland. Het eerste deel w..

Fort aan den Hoek van Holland: fort Maasmond/Fort a/dn H v Holland

Stationsweg 80
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding KUSTVERDEDIGINGSFORT, genaamd 'Fort aan den Hoek van Holland' of 'Maasmond', hoofdonderdeel van het gelijknamige complex, in 1881..

Fort aan den Hoek van Holland: wachtgebouw

Stationsweg 80Ongd
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding WACHTGEBOUW, deel uitmakend van het complex Fort aan den Hoek van Holland, in twee fasen gebouwd in een sobere eclectische stijl..

Fort aan den Hoek van Holland: liftgebouw

Stationsweg 80Ongd
Hoek van Holland (Gemeente Rotterdam)
Inleiding LIFTGEBOUW annex garagewerkplaats, onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland. Het gebouw, met een inpandige lift vo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)