Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bergwijck in Rotterdam

Boerderij

Grindweg 99
3054VJ Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1859

(1 recensie)

Beschrijving van Bergwijck

Inleiding Voormalig KOETSHUIS annex WAGENSCHUUR, deel uitmakend van het boerderijcomplex 'Bergwijck'. Omschrijving Koetshuis/wagenschuur bestaande uit een bouwlaag en een gedeeltelijke kapverdieping (hooizolder), opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het gebouw is voor iets meer dan de helft (gedeelte aan Boezemvaartzijde) opgebouwd uit baksteen, terwijl het achterste gedeelte in hout is opgetrokken. Het zadeldak is met pannen gedekt. De representatieve voorgevel is gestuct en het dak is afgewerkt met geschulpte windveren. De voorgevel bevat in het midden dubbele openslaande houten deuren. De deuren hebben een drievlaksverdeling met onder en boven kleine vakken met latwerk (onder diagonaal, boven verticaal) en in het midden een groter vak voorzien van siertraliewerk. De deuren zijn bevestigd met smeedijzeren kruisgehengen. Boven de deuren een houten ventilatiestrip met eenvoudig houtsnijwerk. De houten deuromlijsting is licht getoogd. De zuidelijke stenen zijgevel is opgetrokken in witte baksteen met enkele banden van rode baksteen en bevat een deur en drie verschillende rechthoekige vensters. De noordelijke stenen zijgevel is opgetrokken in witte baksteen en bevat links een horizontaal in tweeen gedeelde lattendeur met smeedijzeren gehengen en rechts een rondboogvenster met zesvlaks stalen roedenverdeling. De houten achtergevel bevat in de topgevel (met horizontale planken beschoten) een deuropening ter hoogte van de hooizolder. De situatie op de begane grond lijkt gewijzigd. Waardering Koetshuis/wagenschuur uit 1859, historisch-functioneel onderdeel behorend bij het boerderijcomplex 'Bergwijck', van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, typologische en ensemblewaarde, alsmede wegens situationele en beeldbepalende waarde binnen het pre-stedelijke karakter van de lintbebouwing aan de Grindweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Bergwijck
1
Recensie door: ()
Ik weet niet wanneer u deze beoordeling gedaan heeft maar dat moet zeker 60jaar geleden zijn geweest ,het is nu al jaren een bouwval.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bergwijck in Rotterdam

Bergwijck

Grindweg 97
Rotterdam
Inleiding Voormalige BOERDERIJ in Eclectische stijl, deel uitmakend van het COMPLEX 'Bergwijck'. Omschrijving Boerderij opgetrokken op e..

De Jongenjoris

Grindweg 95
Rotterdam
Inleiding KOETSHUIS, deel uitmakend van het COMPLEX 'De Jongenjoris'. Omschrijving Koetshuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond..

De Jongenjoris

Grindweg 93
Rotterdam
Inleiding WOONHUIS, deel uitmakend van het COMPLEX 'De Jongenjoris'. N.B. De drie gelijkvormige dakkapellen aan de achterzijde dateren van..

Voormalige raadhuis

Kerkstraat 10
Rotterdam
V.m. Raadhuis. Gepleisterd rechthoekig gebouw met schilddak, waarop zeshoekig klokketorentje en waarin twee dakkapellen met gebogen bekronin..

Gepleisterd pand zonder verdieping, met pannen schilddak, achter het voormalige raadhuis

Kerkstraat 10
Rotterdam
Gepleisterd pand zonder verdieping, met pannen schilddak, 18e eeuw, achter het v.m. raadhuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bergwijck in Rotterdam

Foto's (1)