Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Jongenjoris in Rotterdam

Gebouw

Grindweg 95
3054VJ Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1878

(1 recensie)

Beschrijving van De Jongenjoris

Inleiding KOETSHUIS, deel uitmakend van het COMPLEX 'De Jongenjoris'. Omschrijving Koetshuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in hout en baksteen, van een bouwlaag en een kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De voorgevel bevat in het midden een dubbele opgeklampte deur met decoratieve smeedijzeren gehengen en diagonale latten. Rondom de deuren is de pui opgetrokken in van metselwerk voorzien houten vakwerk. Links en rechts bevindt zich in het midden een kruisvenster. Rondom de vensters zijn de vakken voorzien van siermetselwerk. Ter hoogte van de verdieping is de voorgevel bekleed met verticale latten en decoratief afgewerkt. In het midden bevindt zich een puntvormig luik met diagonaal lattenwerk. Het overstekende dak is in de top voorzien van decoratief houtsnijwerk. De zuidelijke zijgevel, opgetrokken in hout boven een gemetselde basis, bevat links van het midden een staldeur met bovenlicht. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een luik. Hierboven is de dakrand voorzien van een kleine zadeldakvormige opbouw. Ter hoogte van de zijgevels is de dakgoot voorzien van decoratieve boeiborden. De noordelijke zijgevel is min of meer identiek aan de zuidelijke zijgevel, zij het dat de gevelindeling is gespiegeld. De achtergevel, opgetrokken in hout boven een gemetselde basis, bevat op de begane grond twee kleine tweeledige vensters en ter hoogte van de verdieping een - niet oorspronkelijke - deur. Waardering Koetshuis, als historisch-functioneel onderdeel behorend bij het complex 'De Jongenjoris', opgetrokken in Chalet-stijl en gebouwd kort na 1878, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, typologische en ensemblewaarde, alsmede wegens de situationele en beeldbepalende waarde binnen het (nog) pre-stedelijke karakter van de lintbebouwing aan de Grindweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527198
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

De Jongenjoris
5
Recensie door: ()
Dit is niet het koetshuis van de Jongenjoris, dit is het volgende huis (nummer 97). Het koetshuis staat direct naast de Jongenjoris. Groetjes van Sjaan
Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Jongenjoris in Rotterdam

De Jongenjoris

Grindweg 93
Rotterdam
Inleiding WOONHUIS, deel uitmakend van het COMPLEX 'De Jongenjoris'. N.B. De drie gelijkvormige dakkapellen aan de achterzijde dateren van..

Bergwijck

Grindweg 97
Rotterdam
Inleiding Voormalige BOERDERIJ in Eclectische stijl, deel uitmakend van het COMPLEX 'Bergwijck'. Omschrijving Boerderij opgetrokken op e..

Bergwijck

Grindweg 99
Rotterdam
Inleiding Voormalig KOETSHUIS annex WAGENSCHUUR, deel uitmakend van het boerderijcomplex 'Bergwijck'. Omschrijving Koetshuis/wagenschuu..

Voormalige raadhuis

Kerkstraat 10
Rotterdam
V.m. Raadhuis. Gepleisterd rechthoekig gebouw met schilddak, waarop zeshoekig klokketorentje en waarin twee dakkapellen met gebogen bekronin..

Gepleisterd pand zonder verdieping, met pannen schilddak, achter het voormalige raadhuis

Kerkstraat 10
Rotterdam
Gepleisterd pand zonder verdieping, met pannen schilddak, 18e eeuw, achter het v.m. raadhuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Jongenjoris in Rotterdam

Foto's (1)