Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Soeslo, tuinmuur (I) met schuurtje in Zwolle

Tuin Park Landgoed

Heinoseweg 22
8026PC Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: verm. 18e-19e eeuw 1900 verm. 18e-19e eeuw


Beschrijving van Huize Soeslo, tuinmuur (I) met schuurtje

Omschrijving TUINMUUR met SCHUURTJE als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo. Het schuurtje met aangrenzende tuinmuur, vermoedelijk deels uit de 18de en deels uit de 19de eeuw, bevindt zich ten zuidwesten van het hoofdhuis en markeert samen met een evenwijdige gepositioneerde tuinmuur de overgang van siertuin naar boomgaard. De noordelijke van de twee geplaatste muren, die boven wordt afgedekt door pannen, scheidt de moestuin af van de bijschuur met boerderij en is verbonden met een schuurtje aan de zuidwestzijde. Het (tuingereedschap)schuurtje is vanuit een rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken. Het wordt gedekt door een met gesmoorde pannen belegd schilddak. Als voorgevel wordt de zijde beschouwd die is gericht naar het pad aan de zuidwestzijde. Deze gevel bevat links van de middenas enkel een deurtje en geheel links een door roeden gedeeld raam. De linker zijgevel van het schuurtje is blind uitgevoerd. De achtergevel bevat twee identieke ramen als in de voorgevel beschreven. In de rechter zijgevel komt alleen een deurtje voor. Het interieur van het schuurtje biedt geen waardevolle (bouwkundige)onderdelen en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Tuinmuur met schuurtje als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, van algemeen cultuurhistorisch belang: - als utilitaire componenten op de buitenplaats; - als voorbeeld van een ontwikkeling van de geschiedenis van de tuinbouw op buitenplaatsen; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527193
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Soeslo, tuinmuur (I) met schuurtje in Zwolle

Huize Soeslo, hooiberg (I) met zeszijdige rieten kap

Heinoseweg 22
Zwolle
Omschrijving HOOIBERG, direct gelegen aan het op het landgoed zuidwestelijk georiƫnteerde pad langs de achterzijde van de boerderij. Va..

Huize Soeslo, hooiberg (II) met vijfzijdige rieten kap

Heinoseweg 22
Zwolle
Omschrijving HOOIBERG daterend uit vermoedelijk eind 19de eeuw, gesitueerd op een grasstrook aan het op het landgoed zuidwestelijk georiĆ..

Huize Soeslo, tuinmuur (II)

Heinoseweg 22
Zwolle
Omschrijving TUINMUUR uit vermoedelijk eind 19de eeuw, als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo. De tuinmuur bevindt zich te..

Huize Soeslo, kweekbak in moestuin

Heinoseweg 22
Zwolle
Omschrijving KWEEKBAK uit vermoedelijk eind 19de eeuw, als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo. Aan de zuidoostzijde van de..

Huize Soeslo, boerderij met aangrenzende schuur

Heinoseweg 22
Zwolle
Omschrijving BOERDERIJ met aangrenzende SCHUUR als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, daterend uit de 19de eeuw. De boerde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)