Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Soeslo, koetshuis annex dienstwoning in Zwolle

Kasteel Buitenplaats

Heinoseweg 20
8026PC Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw 1700 17e eeuw


Beschrijving van Huize Soeslo, koetshuis annex dienstwoning

Omschrijving KOETSHUIS annex DIENSTWONING, als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, dateert uit de 17de eeuw. Het koetshuis annex dienstwoning, is zuidwestelijk van het hoofdhuis gepositioneerd en ligt ten opzichte van de gelijk georiënteerde voorgevel van het huis iets naar achter. Het eenlaags pand met zolder, onder een afgetopt zadeldak is vanuit een nagenoeg rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken. Aan de achterzijde van het pand is het dakschild naar beneden verlengd. De gevelopeningen worden alle door een strekse boog ontlast. De symmetrisch ingedeelde voorgevel valt vooral op door het inzwenkende middengedeelte. De gevel telt zes door lisenen gescheiden traveeën met in het midden twee onder een stompe hoek geplaatste dubbele inrijdeuren onder een snijraam. Aan weerszijden komt een enkele deur voor onder een door roede ingedeeld bovenlicht. De hoeken van de gevel zijn bezet door een beluikt 3x(2+2)-ruits schuifraam. Een geprofileerde daklijst sluit de gevel af. Tegenover de voorgevel bevinden zich vier natuurstenen voederbakken, die, verplaatst, haaks op de voorgevel zijn gesteld. Drie van de vier voederbakken komen uit het koetshuis, de vierde, een kleiner exemplaar, is meegenomen van elders door de eigenaar. De linker zijgevel die de dienstwoning betreft heeft in de middenas twee vensters waarvan het linker raam een 2x(2+3)-ruits raam bevat en rechts een 3x(2+3)-ruits raam. Op de verdieping komen twee vierruits draairamen voor. Ter weerszijden van deze middenas bevindt zich begane gronds een deur onder bovenlicht. Geheel links is een 2x(1+2)-ruits raam geplaatst. De achtergevel is grotendeels vernieuwd waarin vier moderne ramen zijn gezaagd en is daarmee voor de rijksbescherming van ondergeschikt belang. De rechter zijgevel vertoont eveneens ernstige verstoringen in het metselwerk door dichtgezette inrijdeuren en de plaatsing van een modern ingezaagd venster. De ruimtelijke indeling van het koetshuis is sterk gewijzigd ten behoeve van gastenverblijf en is van ondergeschikt belang. Waardering Het 17de eeuwse koetshuis als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als een in hoofdopzet goed bewaard voorbeeld van een 17de eeuws koetshuis, waarbij twee voederbakken; - van belang als voorbeeld van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats Soeslo; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527189
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Soeslo
Soeslo anno 2013
Soeslo anno 2013
Oorspr. functie spijker/buitenplaats
Start bouw 17e eeuw (RCE), 1770 (Stenvert)
Verbouwing 1815 en 1980-1983
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 527188
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Soeslo is een huis en een landgoed in de Overijsselse plaats Wijthmen, in de gemeente Zwolle.

Geschiedenis

Het landgoed behoorde in de middeleeuwen tot de bezittingen van het stift Essen. in 1583 gaf de ambtman van het stift Essen, Everhard van Tongeren, "erffe und guedt, geheten Soesseloe, gelegen in den gereichte van Swolle in de buerschap Wittmen" in leen aan Jenneke Morre.[1]

Het huis Soeslo dateert oorspronkelijk uit de 17e eeuw. Aanvankelijk bestond het gebouw uit slechts één bouwlaag, een spijker. In 1815 werd het gebouw uitgebreid met een nieuw gedeelte met twee bouwlagen, dat aan de voorzijde van het oorspronkelijk huis werd geplaatst.[2] Bij de entree zijn in baksteen de teksten "Derk Royer" en "4-10-1815" aangebracht. De familie Royer, een geslacht van regenten uit Zwolle, was al in 1658 via vererving in het bezit van Soeslo gekomen. Tot 1868 zouden leden van deze familie Soeslo in hun bezit hebben. In dat jaar kwam de buitenplaats wederom door vererving in het bezit van leden van de familie Nes van Meerkerk. In 1952 werd het bij de buitenplaats behorende koetshuis verbouwd tot een woonhuis. In 1964 of 1965 werd het landgoed Soeslo gekocht door gemeente Zwolle. Een deel van de grond werd verkocht aan het Bureau Beheer Landbouwgronden en vervolgens een deel daarvan weer aan Landschap Overijssel. Het landhuis werd in de jaren 1980 tot 1983 gerestaureerd en deed vervolgens van 1983 tot 1992 dienst als gereformeerd vormingscentrum.

Soeslo is erkend als een rijksmonument. Ook het park, het koetshuis en bij het landgoed behorende boerderij vallen onder de rijksbescherming.


Monumenten in de buurt van Huize Soeslo, koetshuis annex dienstwoning in Zwolle

Huize Soeslo, park

Heinoseweg 18
Zwolle
Omschrijving PARKAANLEG, als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo. Parkaanleg in Formele en Landschapsstijl bestaande uit la..

Huize Soeslo

Heinoseweg 18
Zwolle
Soeslo. BUITENHUIS op rechthoekige grondslag onder schilddak met hoekschoorstenen, lijstgevel op plint, eenvoudige voordeuromlijsting met bo..

Huize Soeslo, hoofdhuis

Heinoseweg 18
Zwolle
Omschrijving HOOFDHUIS, als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo. Het in oorsprong 17de eeuwse huis heeft voornamelijk in 1815..

Huize Soeslo, hooiberg (I) met zeszijdige rieten kap

Heinoseweg 22
Zwolle
Omschrijving HOOIBERG, direct gelegen aan het op het landgoed zuidwestelijk georiënteerde pad langs de achterzijde van de boerderij. Va..

Huize Soeslo, hooiberg (II) met vijfzijdige rieten kap

Heinoseweg 22
Zwolle
Omschrijving HOOIBERG daterend uit vermoedelijk eind 19de eeuw, gesitueerd op een grasstrook aan het op het landgoed zuidwestelijk geori..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Soeslo, koetshuis annex dienstwoning in Zwolle