Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Sevenaer: muur met entreepartij in Zevenaar

Overig

Wittenburgstraat 11
6901AN Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Huis Sevenaer: muur met entreepartij

Omschrijving MUUR MET ENTREEPARTIJ, bestaande een 18de-eeuwse hoge muur met poort langs de Wittenburgstraat (XVI), in het verlengde (in zuidelijke richting) van de westmuur van de veeschuur en aansluitend aan de voorgevel van de voormalige rentmeesterswoning en polderhuis; de muur wordt afgesloten door een muizetandfries met ezelsrug; in dit deel van de muur, dat in ca. 1962 werd gerestaureerd, een spitsbogige dubbele poortdeur. Het muurgedeelte ten noorden van de veeschuur is lager opgetrokken en wordt onderbroken door een eenvoudige entreepartij van een dubbel smeedijzeren spijlenhek (met pijlpunten) tussen twee vierkante bakstenen pijlers met afgeplat pyramidaalvormige hardstenen afdekplaat, met aan weerszijden een smeedijzeren vleugelstuk als het hek, eveneens door vierkante bakstenen pijler met afdekplaat afgesloten. Waardering De MUUR MET ENTREEPARTIJ is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang -vanwege de ouderdom -vanwege de historisch functionele waarde -vanwege de ensemblewaarde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527184
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Sevenaer: muur met entreepartij in Zevenaar

Dwarshuisje

Weverstraat 11
Zevenaar
Dwarshuisje (XVII A) op de hoek van de Wittenburgerstraat. Zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. In de gepleisterde voorgevel jaartala..

Huis Sevenaer: veeschuur

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving VEESCHUUR, 1868; aan de Wittenburgstraat ten zuidwesten van het huis; grote bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond; zad..

Huis Sevenaer: sokkel

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving SOKKEL, XVIII; op het terras aansluitend aan de ZW-zijde van het huis; waarschijnlijk bedoeld voor zonnewijzer; L.XIV-L.XV-ov..

Huis Sevenaer: koetshuis

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving KOETSHUIS, XIX, mogelijk ouder; direct ten noordwesten van het huis naast het voorplein; bakstenen gebouw op L-plattegrond; ..

Huis Sevenaer: terras met keermuren

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving Tegen de ZW-hoek van het huis gebouwd TERRAS op rechthoekige grondslag met keermuren in rode baksteen. Aan de noord- en zuidz..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)