Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Rhodenrijs in Rotterdam

Tuin Park Landgoed

Delftweg 166
3046NC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Nieuw Rhodenrijs

Inleiding In gemengde tuinstijl uitgevoerde TUINAANLEG bij het complex Nieuw Rhodenrijs met bijbehorende metselwerken en oprijlaan. De tuinaanleg dateert uit 1933 en is gesitueerd op een rechthoekig terrein tussen de Delftweg en Rijksweg Delft-Rotterdam. N.B. In de loop der jaren is de tuin, hoewel in opzet nog duidelijk herkenbaar, op onderdelen gewijzigd: Op het achterterrein is een tennisbaan aangelegd. De bruggen naar de verschillende weidekavels zijn vervangen door een meer eigentijds type en vallen buiten de bescherming. De oorspronkelijke witte Art Deco lantaarns zijn recent vervangen. Omschrijving De gemengde tuinaanleg in een half-open (Engelse) landschapsstijl wordt afgewisseld met een geometrisch aangelegd gedeelte van rechthoekige ommuurde terassen uitgevoerd in donkere handvormsteen met omliggende, ommuurde borders overgaand in open, door sloten en bossages omzoomde, weidekavels met boomcoulissen en enkele fraaie solitairen. De noordelijk gesitueerde, in rode klinkers uitgevoerde, brede oprijlaan heeft voor het huis een laanbeplanting van kastanjebomen. Voor het huis wordt de laan over een sloot geleid door een zorvuldig gemetselde brug met lage borstwering en blauw geglazuurde afdektegels en aan weerszijden lantaarns conform de rondboogbrug aan de straat. Tussen het toegangshek en de brug van de met klinkers bestraatte oprijlaan aan weerszijden twee losstaande gemetselde pijlers met blauw geglazuurde tegels en lantaarns. Ter hoogte van het landhuis bevindt zich rechts nog een derde pijler met lantaarn. De oprijlaan loopt via de poortdoorgang door over het landgoed en maakt een bocht nabij de perceelsgrens. Waardering Tuin bij het landgoed Nieuw Rhodenrijs aangelegd in gemengde tuinstijl, met bijbehorende elementen, als oorspronkelijk functioneel onderdeel van het landhuis van algemeen belang uit landschappelijk en tuinarchitectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527170
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuw Rhodenrijs in Rotterdam

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg 166
Rotterdam
Inleiding Gemetselde BOOGBRUG met smeedijzeren TOEGANGSHEK toegang verlenend tot de oprijlaan van het complex Nieuw Rhodenrijs, in traditi..

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg 166
Rotterdam
Inleiding GARAGE met aangrenzende POORTDOORGANG naar het achterterrein behorend tot het complex Nieuw-Rhodenrijs, in 1933 in traditionalis..

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg 166
Rotterdam
Inleiding Vrijstaande DUIVENTOREN gebouwd omstreeks 1933, behorende bij het complex Nieuw Rhodenrijs. Het object is achter in de tuin van h..

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg 166
Rotterdam
Inleiding LANDHUIS, 'Nieuw Rhodenrijs' in 1933 gebouwd in opdracht van de Rotterdamse reder Van Hoboken, naar een traditionalistisch ontwe..

De Tempel: tuinmanswoning

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINMANSWONING. Uit houten delen opgetrokken tuinmanswoning met werkplaats uit ca. 1880. Het één bouwlaag hoge pand op re..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuw Rhodenrijs in Rotterdam