Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Rhodenrijs in Rotterdam

Kasteel Buitenplaats

Delftweg 166
3046NC Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Nieuw Rhodenrijs

Inleiding GARAGE met aangrenzende POORTDOORGANG naar het achterterrein behorend tot het complex Nieuw-Rhodenrijs, in 1933 in traditionalistische trant gebouwd naar ontwerp van architect P.C. Pouderoyen. De garage is oost-westelijk gesitueerd in het verlengde van de oprijlaan en heeft voor de garage een ommuurde parkeerplaats. De garage wordt aan de zuidzijde door middel van de poortdoorgang verbonden met de dienst- en gastenvleugel van het landhuis. Omschrijving De garage is met een inwendige betonconstructie op een rechthoekige plattegrond opgetrokken met een bouwlaag en een kapverdieping onder een met riet bedekt schilddak. De gevels sluiten zich aan bij het landhuis door de toepassing van handvormbaksteen. Aan de westzijde bevinden zich onder een ver uitkragende betonnen luifel drie brede houten garagedeuren met drieledige bovenlichten en cassetten in de deurvlakken. In de kap bevinden zich driehoekige dakkapellen met V-vormige roedenverdeling. Aan de achterzijde heeft de garage op de begane grond drie dubbele kruisvensters, op de verdieping alleen een kleine driehoekige dakkapel. De poortdoorgang naar het achterterrein is overkapt en heeft aan de voor- en achterzijde massieve dubbele geprofileerde houten poortdeuren met decoratief smeedijzeren hang- en sluitwerk. In de doorgang bevindt zich links een eenvoudige deur naar de garage en rechts een deur naar de dienst- en gastenvleugel van het aangrenzende landhuis. Waardering Uit 1933 daterende, door P.C. Pouderoyen ontworpen garage en poortdoorgang als historisch functioneel onderdeel van het complex Nieuw-Rhodenrijs van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527169
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuw Rhodenrijs in Rotterdam

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg 166
Rotterdam
Inleiding Gemetselde BOOGBRUG met smeedijzeren TOEGANGSHEK toegang verlenend tot de oprijlaan van het complex Nieuw Rhodenrijs, in traditi..

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg 166
Rotterdam
Inleiding In gemengde tuinstijl uitgevoerde TUINAANLEG bij het complex Nieuw Rhodenrijs met bijbehorende metselwerken en oprijlaan. De tui..

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg 166
Rotterdam
Inleiding Vrijstaande DUIVENTOREN gebouwd omstreeks 1933, behorende bij het complex Nieuw Rhodenrijs. Het object is achter in de tuin van h..

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg 166
Rotterdam
Inleiding LANDHUIS, 'Nieuw Rhodenrijs' in 1933 gebouwd in opdracht van de Rotterdamse reder Van Hoboken, naar een traditionalistisch ontwe..

De Tempel: tuinmanswoning

Delftweg 186
Rotterdam
Omschrijving TUINMANSWONING. Uit houten delen opgetrokken tuinmanswoning met werkplaats uit ca. 1880. Het één bouwlaag hoge pand op re..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuw Rhodenrijs in Rotterdam

Foto's (1)