Nieuw Rhodenrijs in Rotterdam

Delftweg 166
3046NC Rotterdam

Beschrijving van Nieuw Rhodenrijs

Inleiding Gemetselde BOOGBRUG met smeedijzeren TOEGANGSHEK toegang verlenend tot de oprijlaan van het complex Nieuw Rhodenrijs, in traditionalistische trant in 1933 door P.C. Pouderoyen ontworpen. Omschrijving De brede, massief gemetselde rondboogbrug heeft aan weerszijden hoge borstweringen in een sierlijke boog overgaand in de hoger opgetrokken gemetselde hekpijlers bekroond door eenvoudige smeedijzeren lantaarns. De borstweringen en de pijlers zijn afgedekt met grote vierkante, blauw geglazuurde tegels. Aan weerszijden van de hekpijlers loopt het hek tot de oever van de sloot door in een gemetselde muur met op de uiteinden hoge houten vlaggenmasten. Naast de zuidelijke hekpijler is rechtsboven met smeedijzeren letters de naam van het landgoed 'Nieuw Rhodenrijs' aangebracht. Het dubbele hek is aan de bovenzijde voorzien van smeedijzeren krulwerk in de hekdeuren. Waardering Gemetselde boogbrug met smeedijzeren toegangshek als historisch functioneel onderdeel van het complex Nieuw Rhodenrijs van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)