Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museumkelder Derlon in Maastricht

Gebouw

Plankstraat 21
6211GA Maastricht
Limburg

Bouwjaar: Romeins


Beschrijving van Museumkelder Derlon

Omschrijving Inleiding In de museumkelder van hotel Derlon te Maastricht gelegen gerestaureerde Romeinse bouwrestanten en hun archeologische ondergrond. De Romeinse bouwrestanten zijn in 1983 opgegraven en werden in 1987 gerestaureerd. De opstand van hotel Derlon is vanuit het oogpunt van monumentenzorg in 2004 niet van waarde geacht. Omschrijving In de museumkelder van hotel Derlon gelegen gerestaureerde Romeinse bouwrestanten en hun archeologische ondergrond bestaande uit: (1) een grindweg (circa 200 na Chr.) met daarin nog enkele grotere steenblokken en met een waterput; (2) voorgevel van een heiligdom met toegangspoort (uit de eerste helft van de 2de eeuw na Chr.); (3) een met rode mortel afgewerkt tempelplein (uit de eerste helft van de 2de eeuw na Chr.); (4) een ommuurd perk met (5) een voetstuk van een monument voor Jupiter (beide uit het midden van de 2de eeuw); (6) een met Maaskeien geplaveid weggetje (van vóór onze jaartelling, op een diepte van 6 meter onder het huidige straatpeil); (7) een portaal naast de toegangspoort met hergebruikte sierlijsten (begin 3de eeuw); (8) een als winkeltje aangeduide ruimte (uit het midden van de 2de eeuw); (9) hergebruikte muren en sloopmateriaal ten behoeve van de fundering van een magazijn tegen de binnenzijde van de stadsmuur (4de eeuw). Waardering De in de museumkelder van hotel Derlon gelegen gerestaureerde Romeinse bouwrestanten en hun archeologische ondergrond zijn van algemeen belang wegens: - de uitmuntende staat van dit bodemarchief; - de zeldzaamheid; - de grote betekenis voor de architectuur- en bewoningsgeschiedenis in relatie tot de opgegraven en de nog bewaarde ondergrond; - de stratigrafie waarin verschillende sporen besloten liggen; - de educatieve zeggingskracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527161
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Museumkelder Derlon in Maastricht

Huis met lijstgevel, voorzien van omblokte vensters, waarvan de kruisen zijn uitgebroken.

Plankstraat 10
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII A, voorzien van omblokte vensters, waarvan de kruisen zijn uitgebroken. Ingang en bovenlicht in hardsteen.

Huis met lijstgevel; omblokte vensters, waaruit de kruisen verdwenen zijn, en omblokte tweelichtvensters.

Plankstraat 8
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII A; omblokte vensters, waaruit de kruisen verdwenen zijn, en omblokte tweelichtvensters.

Huis met lijstgevel.

Plankstraat 13
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII.

Huis met lijstgevel, voorzien van gekoppelde segmentboogvensters in hardsteen, onderling verbonden door verticale reliefbanden.

Plankstraat 6
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII, voorzien van gekoppelde segmentboogvensters in hardsteen, onderling verbonden door verticale reliefbanden.

Huis met lijstgevel.

Plankstraat 11
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)