Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonblok met arbeiderswoningen en winkels in Amsterdam

Woonhuis

Mercatorplein 2
1057CB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1922-1927
Architect: H.P. Berlage


Beschrijving van Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Inleiding WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS aan de oostzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercatorplein. Omschrijving Langgerekt woonblok met arbeiderswoningen en winkels op rechthoekige grondplannen, met hoger en terugliggend middendeel met gevels in bruingele baksteen en met vijf bouwlagen, geflankeerd door risalerende bouwvolumen in rode baksteen met vier bouwlagen. Het risalerende linkerdeel heeft aan de pleinzijde een galerij met zware gemetselde pijlers waarop gewapend betonnen bovenzijde met grove bepleistering en met meander en figuratief bouwbeeldhouwwerk, winkels, en op het gevelvlak drie tweezijdige erkers over drie verdiepingen met vensters aan weerszijden en met schuiframen en accentueringen in het metselwerk op de afgeschuinde hoeken. De gevel aan de Jan Evertsenstraat vormt de pendant van de tegenoverliggende voorsprong en heeft eveneens een afgeschuinde hoek en vensters met dubbel draairaam. Driezijdige erker in de oksel van de hogere aansluiting met de overige bebouwing aan de Jan Evertsenstraat. Het negen travee├źn brede middendeel heeft winkels op de begane grond onder brede luifels en woningen met geschakelde balkons op drie verdiepingen met balkondeuren en vensters en hekwerken tussen lage scheidingsmuren en met tweezijdig uitkragend accent, met sierlijk (in oorsprong) smeedijzeren ornament. Vijfde bouwlaag met tweeruits en zeszijdige vensters. Boven de luifel bevindt zich een vrijwel doorlopend fries met matglazen raamvulling (in oorsprong bouwglas). Het risalerend rechterdeel heeft een dito galerij aan de pleinzijde met winkels en drie tweezijdige erkers over drie verdiepingen met vensters aan weerszijden en met schuiframen. Accentueringen in het metselwerk op de afgeschuinde hoeken. De gevel aan de Cabralstraat maakt een voorsprong met afgeschuinde hoeken met venster en met breed tussenliggend venster met twee gekoppelde dubbele draairamen. Dergelijk venster eveneens links van de getrapte aansluiting met de overige bebouwing in de Cabralstraat. De risalerende delen hebben een sokkelzone in donkere baksteen waarboven doorlopende gepleisterde gevelband. Waardering Aaneengesloten woonblok als pleinbebouwing met arbeiderswoningen en winkels naar een ontwerp van H.P. Berlage uit de jaren-20 van de 20ste eeuw van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege de typologische- en ensemblewaarde als essentieel en beeldbepalend onderdeel van het complex Mercatorplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527137
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonblok met arbeiderswoningen en winkels in Amsterdam

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Mercatorplein 1
Amsterdam
Inleiding WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS aan de zuidwestzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercatorplein. ..

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Jan Evertsenstraat 144
Amsterdam
Inleiding WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS gelegen aan de noordwestzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercato..

Jan Maijenschool

Jan Maijenstraat 11A
Amsterdam
Inleiding Vierdubbel SCHOOLGEBOUW (gangtype), in 1926 ontworpen door architect J.W. Frantzen, werkzaam bij de Dienst Publieke Werken. De du..

Jeruzalemkerk

Jan Maijenstraat 14
Amsterdam
Inleiding In 1928-1929 tot stand gekomen KERK, genaamd Jeruzalemkerk, met de voorgevel aan het plein aan de Jan Mayenstraat en met aangrenz..

woonhuis

Hoofdweg 405
Amsterdam
Omschrijving WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS en in oorsprong ATELIERWONINGEN uit 1925-1926 en bestaande uit een hoekblok aan de N..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonblok met arbeiderswoningen en winkels in Amsterdam

Foto's (1)