Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonblok met arbeiderswoningen en winkels in Amsterdam

Woonhuis

Jan Evertsenstraat 144
1056EK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1922-1927
Architect: H.P. Berlage


Beschrijving van Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Inleiding WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS gelegen aan de noordwestzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercatorplein. Omschrijving Woonblok op samengesteld rechthoekig grondplan. Deze hoekbebouwing aan de Jan Evertsenstraat is teruggezet ten opzichte van het plein en vooruitgeschoven ten opzichte van genoemde straat. Vierkante 'toren' van zes bouwlagen onder plat dak en met in totaal vier tweezijdig uitgebouwde erkers met vensters en op galerij met zware gemetselde pijlers op natuurstenen basement en met bovenzijde in gewapend beton met grove afwerkingslaag. Decoratief metselwerk in vertikale kepering op de afgeschuinde hoeken en in het fries onder de gevelbeëindiging. Lager driezijdig bouwvolume in de oksel met de bebouwing aan de Hoofdweg en zeer ondiep bouwvolume over vijf bouwlagen en met vier smalle vensters op de overgang met de aansluitende bebouwing aan de Jan Evertsenstraat. Verder tweeruits vensters onder de gevelbeëindiging. Vleugel aan de Hoofdweg met vijf bouwlagen onder plat dak met voorgevel met lagere vierzijdige hoekerkers waartussen gevelvlak van acht traveeën met venster met dubbele draairamen en vijfruits vensterpartijen en kleine vierkante vensters onder de hijsbalken. De toegangen bevinden zich in twee portieken onder ondiepe luifel. Waardering Aaneengesloten woonblok als pleinbebouwing met arbeiderswoningen en winkels naar een ontwerp van H.P. Berlage uit de jaren-20 van de 20ste eeuw van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische, alsmede vanwege de typologische- en ensemblewaarde als essentieel en beeldbepalend onderdeel van het complex Mercatorplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527136
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonblok met arbeiderswoningen en winkels in Amsterdam

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Mercatorplein 1
Amsterdam
Inleiding WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS aan de zuidwestzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercatorplein. ..

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Mercatorplein 2
Amsterdam
Inleiding WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS aan de oostzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercatorplein. Om..

Jeruzalemkerk

Jan Maijenstraat 14
Amsterdam
Inleiding In 1928-1929 tot stand gekomen KERK, genaamd Jeruzalemkerk, met de voorgevel aan het plein aan de Jan Mayenstraat en met aangrenz..

Jan Maijenschool

Jan Maijenstraat 11A
Amsterdam
Inleiding Vierdubbel SCHOOLGEBOUW (gangtype), in 1926 ontworpen door architect J.W. Frantzen, werkzaam bij de Dienst Publieke Werken. De du..

woonhuis

Hoofdweg 405
Amsterdam
Omschrijving WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS en in oorsprong ATELIERWONINGEN uit 1925-1926 en bestaande uit een hoekblok aan de N..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonblok met arbeiderswoningen en winkels in Amsterdam

Foto's (1)