Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterschapshuis Voorm. waterschapshuis annex sluiswachterswoning (na 1882: molenaarswoning) in Uithuizermeeden

Woonhuis

Dwarsweg 10
9982TW Uithuizermeeden (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Waterschapshuis Voorm. waterschapshuis annex sluiswachterswoning (na 1882: molenaarswoning)

OMSCHRIJVING WATERSCHAPSHUIS ANNEX SLUISWACHETRSWONING Inleiding De dienstwoning is in 1876 gebouwd als waterschapshuis annex sluiswachterswoning en staat ten oosten van de molen. Het pand kreeg na de bouw van de eerste molen Goliath in 1882 de functie van molenaarswoning. De woning werd aan de zuidzijde oorspronkelijk vergezeld van een allang geleden afgebroken stookhut. Het huis is in sobere, Ambachtelijk- traditionele trant gebouwd. Omschrijving Het vanuit een T-vormige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken huis staat onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt wolfsdak met twee gemetselde nokschoorstenen. Het huis is aan weerszijden voorzien van een krimp. De naar het westen gerichte, symmetrische voorgevel bevat twee licht getoogde vensters met zesruits schuiframen onder strek en twee eveneens licht getoogde zoldervensters. De bovenkant van de gevel heeft aan weerszijden een korte schuine rand met vlechtingen en wordt beƫindigd door een kroonlijst met geprofileerde uitkragende rand. Het hogere rechter deel van de noordelijke langszijde is blind. De dakgoot rust op houten klampen, die zijn bevestigd aan een houten lijst. In de voorzijde van de krimp is een rechtgesloten deur geplaatst. Het lagere linker deel van deze langszijde bevat slechts een klein venstertje en staat onder een dakgoot die met beugels aan een smalle lijst zijn bevestigd. De asymmetrische achtergevel is voorzien van een stel excentrisch geplaatste, rechtgesloten inrijdeuren, een klein venster rechts en een groter venster links van de deur. Boven het wolfsend staat een driehoekig "oelebord". Het rechter deel van de zuidelijke langszijde bevat drie vensters. Onder de schuine rand van de voorzijde van de krimp staat een venster. In de terugstaande linker gevelpartij staan twee licht getoogde vensters en een deur met een eveneens getoogd bovenlicht. De dakgoot rust op houten klampen, die zijn bevestigd aan een houten lijst. In het inwendige van de woning zijn in de woonkamer het balkenplafond en in de voormalige schuur de op gemetselde stiepen (poeren) staande gebinten, en de oorspronkelijke sporenkap bewaard gebleven. Waardering Het voormalige waterschapshuis annex sluiswachetrswoning is van algemeen belang vanwege de grote cultuurhistorische en de ensemblewaarde: - als een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en als een belangrijk overblijfsel van de geschiedenis van de inpoldering van Noord-Groningen. De woning is tevens van belang als onderdeel van een bijzonder complex in het wijdse Groninger polderlandschap. - vanwege de bijzondere situering en vanwege de nauwe ruimtelijk-visuele en functionele samenhang met zowel de molen en de sluis als het omringende polderlandschap; - vanwege de herkenbaarheid en vanwege de gaafheid van het exterieur en onderdelen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527125
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterschapshuis Voorm. waterschapshuis annex sluiswachterswoning (na 1882: molenaarswoning) in Uithuizermeeden

Uitwateringssluis

Dwarsweg 10
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
OMSCHRIJVING UITWATERINGSSLUIS Inleiding De poldermolen 'Goliath' wordt vergezeld van een UITWATERINGSSLUIS, die in 1876 is gebouwd in op..

Goliath

Dwarsweg 10
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
OMSCHRIJVING MOLEN GOLIATH Inleiding De molen 'Goliath' is een POLDERMOLEN of wind-vijzelmolen van het type achtkante bovenkruier. De mee..

Voorm. woonhuis met bakkerij, winkel en aangebouwde schuur

M.H. Trompstraat 13
Roodeschool (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Voormalig WOONHUIS met BAKKERIJ en WINKEL en aangebouwde SCHUUR, gebouwd in 1934 in opdracht van W. Pieterman uit Roodeschool. He..

Kwelderlust

Dwarsweg 34
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
BOERDERIJ Kwelderlust. Grote boerderij van het Oldambtster type. Voorhuis onderkelderd; omlijste ingang in het midden; twee dergelijke ingan..

Nicolaaskerk

Oosternielandsterweg 12
Oosternieland (Gemeente Eemsmond)
Herv. Kerk op verhoogd kerkhof. Door vier koepelgewelven overkluisd 13e eeuws bakstenen kerkgebouw met vijfzijdige sluiting. In de kerk pree..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterschapshuis Voorm. waterschapshuis annex sluiswachterswoning (na 1882: molenaarswoning) in Uithuizermeeden

Foto's (2)