Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve Koning Willem III, schuur in Frederiksoord

Boerderij

Koningin Wilhelminalaan 66
8382GD Frederiksoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1865 1998 (uitbr.)


Beschrijving van Hoeve Koning Willem III, schuur

Inleiding HOEVE KONING WILLEM III. SCHUUR gebouwd in 1865 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De architectuur is sober maar verzorgd en kent enkele eclectische elementen. Inwendig een dekbalkgebint. De oorspronkelijke stalinrichting is niet meer aanwezig. De ligboxenstal aan de achterzijde is omstreeks 1998 opgetrokken ter vervanging van een voorganger. Het bedrijf staat van oudsher model voor het schaalvergrotingsbeleid van de Maatschappij van Weldadigheid en heeft binnen de bedrijfsvoering van de Maatschappij altijd een modelfunctie vervuld. De aanwezigheid van moderne melkrobotten en een automatisch voedersysteem getuigen hiervan. De bijbehorende vrijstaande woning en de andere bijgebouwen worden wegens het ontbreken van monumentale waarde niet beschermd. De bescherming richt zich uitsluitend op de schuur uit 1865. Hoeve Koning Willem III is markant gelegen binnen het als beschermd gezicht aan te wijzen gebied Frederiksoord-Wilhelminaoord. Omschrijving SCHUUR opgetrokken uit rode handvormsteen en gedekt door een rieten schilddak met wolfseind aan de achterzijde; windveren; uilenbord; onderlangs rechterzijschild en achterschild enkele rijen pannen (o.a. verbeterde rode Hollandse pan); gietijzeren dakramen. In de voorgevel strokendeur met drieruits bovenlicht; aan weerszijden twee houten negenruitsramen, alle gevelopeningen getoogd en met 'wenkbrauwen' met natuurstenen hoek- en sluitstenen; rechts houten roldeur onder strekkenlaag. Centraal een naambord met opschrift: HOEVE KONING WILLEM III. In de zijgevels tweeruitsstalramen en enkele en dubbele staldeuren. De achtergevel sluit aan op de nieuwe ligboxenstal. Inwendig hoogopgaand naaldhouten dekbalkgebint met rondhouten en kantrechte sporen; gemetselde stiepen. Waardering SCHUUR van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de modelfunctie binnen de landbouwkundige ontwikkelingen van de Maatschappij van Weldadigheid, vanwege de sobere maar verzorgde vormgeving en het voor de tijd van ontstaan kenmerkende materiaalgebruik, vanwege de aanwezigheid van een imposant dekbalkgebint alsook vanwege de markante ligging in een als beschermd gezicht aan te wijzen waardevol gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527109
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoeve Koning Willem III te Frederiksoord

De Hoeve Koning Willem III is een monumentale boerderij in het Drentse Frederiksoord van de Maatschappij van Weldadigheid.

In het begin van de 19e eeuw stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in het kader van de armoedebestrijding enkele kolonies in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Drenthe. In deze kolonies kregen arme gezinnen, die afkomstig waren uit het hele land, een stukje grond en een woning waardoor zij in staat gesteld werden om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Halverwege de 19e eeuw bleek het succes minder groot dan door de stichter van de kolonies, Johannes van den Bosch, was verwacht. De Maatschappij van Weldadigheid verzette de bakens en bouwde enkele grote boerderijen, waaronder de Hoeve Koning Willem III. Deze boerderij werd omstreeks 1860 gebouwd. De kleine kavels van de oorspronkelijke kolonisten werden samengevoegd tot een grote landbouwkavel van circa 50 hectare, waardoor een grootschalige vorm van landbouw mogelijk werd. De kolonisten werkten als arbeiders onder leiding van een bedrijfsleider op de hoeve. De nieuwe opzet bleek succesvol. Vanaf 1869 werd winst gemaakt.[1]

De Hoeve Koning Willem III werd in 2003 erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Hoeve Koning Willem III, schuur in Frederiksoord

Kiemhuis

t.o. M.A.V. van Naamen van Eemneslaan 70[3] Naamen van Eemneslaan 70 t.o. M.A.V. van Naamen van Eemneslaan 70[3]
Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Inleiding Kiemschuur gebouwd in 1941-1942 in opdracht van de Cooperatieve Vereniging Kiemhuis. De Maatschappij van Weldadigheid was verpach..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 67
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende kolonie-woning van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 56
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 59
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A. Gerestaureerd. Een dergelijke woning omva..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Koningin Wilhelminalaan 77
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (1818 opgericht), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoeve Koning Willem III, schuur in Frederiksoord

Foto's (1)