Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kwakkelstein: winkel met bovenwoning, stoep, hek in Vlaardingen

Gebouw

Westhavenkade 69
3131AG Vlaardingen
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e/19e/20e eeuw


Beschrijving van Kwakkelstein: winkel met bovenwoning, stoep, hek

Inleiding Achttiende-, negentiende- en deels vroeg twintigste-eeuwse WINKEL met BOVENWONING met natuurstenen STOEP en smeedijzeren HEK gebouwd in een eclectische stijl, deel uitmakend van het complex Kwakkelstein. Omschrijving Winkel met bovenwoning en natuurstenen stoep met smeedijzeren hek op een rechthoekige plattegrond in de rooilijn van de Westhavenkade opgetrokken in baksteen met een lijstgevel voorzien van wit gepleisterd blokwerk. Het pand is onderkelderd en telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met gesmoorde holle pannen gedekt schilddak, rechts aanlopend tegen de iets hoger opgaande bouwmuur van het buurpand. De kozijnen van de (schuif)vensters en deuren zijn van hout en voorzien van bovenlichten. Rechts in de gevel geeft een eenvoudige deur met tweelichtvenster toegang tot zowel de winkel als de bovenwoning. De deur is omlijst met pilasters en voorzien van een houten hoofdgestel. Links hiernaast twee hoge houten schuifvensters. Op de verdieping twee vensters met glas-in-lood in de bovenlichten. Tussen de vensters op de verdieping een ijzeren uithangbord met het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden en hieronder een rechthoekig bord met in kapitalen de wapenspreuk 'JE MAINTIENDRAI' en daaronder in kapitalen 'HET WAPEN VAN HOLLAND'. De gevel wordt afgesloten door een brede geprofileerde lijst met bakgoot. Tussen de verdieping en langs de daklijn bevinden zich smeedijzeren muurankers. In het dak bevindt zich een grote dakkapel met vierruits venster en een uitstekende geprofileerde daklijst van het platte met zink beklede dak. In het interieur is nog een deel van de oorspronkelijke indeling en inrichting bewaard gebleven: met name van belang zijn de door moerbalken gedragen houten plafonds en de bedsteden in de achterkamer van de bovenwoning. Voor het pand bevindt zich een natuurstenen stoep uit het midden van de negentiende eeuw bestaande uit natuurstenen zerken met vier gedecoreerde achthoekige stoeppijlers van beton waartussen een gedecoreerd smeedijzeren hekwerk in Jugendstiltrant. Waardering Achttiende- en grotendeels negentiende-eeuwse winkel met bovenwoning en deels bewaard interieur, met stoep en stoephek, van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur, alsook van belang wegens ensemblewaarde met overige complexonderdelen behorende bij het pakhuiscomplex Kwakkelstein en situationele waarde verbonden met de ontwikkeling van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527101
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kwakkelstein: winkel met bovenwoning, stoep, hek in Vlaardingen

Pakhuis met kantoor en achterliggend erf

Westhavenkade 70
Vlaardingen
Inleiding In de rooilijn van de Westhavenkade gesitueerd voormalig PAKHUIS met kantoor en achterliggend erf, in 1748 gebouwd in opdracht ..

Kwakkelstein: bedrijfspand met kantoor, pakhuis, bovenwoning en stoep

Westhavenkade 66
Vlaardingen
Inleiding Uit verschillende bouwvolumes samengesteld BEDRIJFSPAND met KANTOOR, PAKHUIS, BOVENWONING en STOEP van de firma W. Kwakkelstein, ..

Pakhuis met rederijkantoor "De Jagerij"

Westhavenkade 71
Vlaardingen
Inleiding PAKHUIS met REDERIJKANTOOR en bergingszolders "De Jagerij" in 1912 gebouwd in sobere Overgangsstijl met Berlagiaanse stijlkenmer..

Kwakkelstein: pakhuis, woonhuis, binnenplaats

Westhavenkade 62
Vlaardingen
Inleiding In de rooilijn van de Westhavenkade gelegen PAKHUIS en naastgelegen WOONHUIS met klinkers bestraatte achterliggende BINNENPLAATS,..

Kwakkelstein: kuiperij en een loods/pakhuis

Westhavenkade 65
Vlaardingen
Inleiding KUIPERIJ en LOODS/PAKHUIS respectievelijk midden negentiende- en begin twintigste-eeuw gebouwd in een sobere utilitaire bouwstijl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kwakkelstein: winkel met bovenwoning, stoep, hek in Vlaardingen

Foto's (1)