Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje, rij van vijf aaneengeschakelde arbeiderswoningen in Vlaardingen

Woonhuis

Steenplaats 1
3131PX Vlaardingen
Zuid Holland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Hofje, rij van vijf aaneengeschakelde arbeiderswoningen

Inleiding Op de rand van de Vettenoordsepolder aan de Steenplaats gesitueerd HOFJE bestaande uit een rij van vijf aaneengeschakelde ARBEIDERSWONINGEN met diepe, van houten hekken voorziene, voortuinen gebouwd in 1877 in een sobere Neo-Classicistische trant in opdracht van Johan George van Linden van den Heuvell, fabrikant en raadslid te Vlaardingen. De woningen werden gebouwd ten behoeve van arbeiders werkzaam bij de naburige touwslagerij 'De Oude Lijnbaan'. De naam Steenplaats verwijst naar een op deze plaats in de vijftiende eeuw gesitueerde steenfabriek. Omschrijving Op een langgerekte plattegrond in gele IJsselsteen opgetrokken bouwblok van vijf arbeiderswoningen van één bouwlaag en een kapverdieping onder een met zwarte pannen gedekt zadeldak in de langsrichting evenwijdig aan de straat. De woningen, een hofje vormend aan de Steenplaats, zijn spiegelbeeldig ten opzichte van elkaar uitgevoerd waarbij de deuren paarsgewijs zijn gekoppeld met uitzondering van de eerste deur, die enkelvoudig is. Aan weerszijden van de deuren heeft elke woning een groot venster. Het dak is ter hoogte van de scheidingsmuren van de individuele woningen op drie plaatsen voorzien van een hoge gemetselde schoorsteen met de rookkanalen van de afzonderlijke woningen. Langs het dak loopt een brede geprofileerde houten daklijst met een met zink beklede houten bakgoot. In het dak boven de venstertraveeën heeft elke woning een aediculavormige dakkapel met kruisvenster en een laag, met zink bekleed zadeldak en houten wangen. De venster- en deuropeningen zijn voorzien van hoge gemetselde rollagen. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich tussen de vensters in de voorgevel drie eenvoudige smeedijzeren muurankers. De kozijnen van de (schuif)vensters en de deuren zijn van hout. Het grote schuifvenster van de voorkamer heeft een zestienruits roedenverdeling en wordt geflankeerd door donkergroene persiennes. De deuren zijn geprofileerd uitgevoerd en voorzien van tweeruits bovenlichten. Waardering In het derde kwart van de negentiende eeuw op initiatief van een Vlaardingse particulier gebouwd hofje van vijf arbeiderswoningen in een sobere Neo-Classicistische trant, van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, als bijzondere uitdrukking van een sociaal- economische ontwikkeling en vanwege zijn historisch functionele verbondenheid met de lijnbaan. Tevens van situationeel belang vanwege de markante, enigszins verborgen ligging aan de Steenplaats, die in zijn naamgeving verwijst naar de op deze plaats in de vijftiende eeuw gesitueerde steenfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527096
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hofje, rij van vijf aaneengeschakelde arbeiderswoningen in Vlaardingen

Kwakkelstein: pakhuis/bedrijfspand

Vetteoordskade 15
Vlaardingen
Vrijstaand PAKHUIS/BEDRIJFSPAND/KUIPERIJ gebouwd circa 1900 op het dijktalud van de Vettenoordskade in een sobere utilitaire bouwstijl. N.B..

Kwakkelstein: pakhuis

Westhavenkade 66
Vlaardingen
Inleiding Het uit twee vemen bestaand houten PAKHUIS met boet- en droogzolders is een historisch functioneel onderdeel van het complex Kwak..

Kwakkelstein: bedrijfspand met kantoor, pakhuis, bovenwoning en stoep

Westhavenkade 66
Vlaardingen
Inleiding Uit verschillende bouwvolumes samengesteld BEDRIJFSPAND met KANTOOR, PAKHUIS, BOVENWONING en STOEP van de firma W. Kwakkelstein, ..

Kwakkelstein: pakhuis, woonhuis, binnenplaats

Westhavenkade 62
Vlaardingen
Inleiding In de rooilijn van de Westhavenkade gelegen PAKHUIS en naastgelegen WOONHUIS met klinkers bestraatte achterliggende BINNENPLAATS,..

Kwakkelstein: winkel met bovenwoning, stoep, hek

Westhavenkade 69
Vlaardingen
Inleiding Achttiende-, negentiende- en deels vroeg twintigste-eeuwse WINKEL met BOVENWONING met natuurstenen STOEP en smeedijzeren HEK gebo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofje, rij van vijf aaneengeschakelde arbeiderswoningen in Vlaardingen

Foto's (1)