Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis met kantoor en achterliggend erf in Vlaardingen

Gebouw

Westhavenkade 70
3131AG Vlaardingen
Zuid Holland

Bouwjaar: 1748


Beschrijving van Pakhuis met kantoor en achterliggend erf

Inleiding In de rooilijn van de Westhavenkade gesitueerd voormalig PAKHUIS met kantoor en achterliggend erf, in 1748 gebouwd in opdracht van de Vlaardingse koopman K. van Letten. In 1916 werd het inmiddels uitgebreide pakhuis in opdracht van de toenmalige eigenaar, de heer G. Struys, haringhandelaar en koopman te Vlaardingen, wederom verbouwd en van zijn huidige gevel in eclectische trant voorzien. Bovendien werd op het achtergelegen erf een bijbehorende kuiperij gebouwd. Deze valt niet onder de bescherming van rijkswege. N.B. Sinds begin jaren tachtig van de twintigste eeuw is in het pakhuis een café/restaurant gevestigd. Met name de vensters en luiken op de eerste verdieping zijn ten opzichte van de oorspronkelijke situatie gewijzigd. Voordat de pleisterlaag werd aangebracht moeten de rollagen boven en onder de vensters en laaddeuren zichtbaar zijn geweest. Omschrijving Het op een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken pakhuis met tuitgevel telt een kelder, twee bouwlagen en een hoge kapverdieping met vliering onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De begane grond en de eerste verdieping is wit gepleisterd, de kapverdieping is wit geverfd. De Kozijnen van de vensters en (laad)deuren zijn van hout. De drie vensterassen brede gevel heeft een in hoofdzaak symmetrische opzet. De begane grond heeft een brede, drie vensters tellende, houten winkelpui met bovenlichten en een geprofileerde omlijsting. De pui wordt geflankeerd door eenvoudige houten deuren voorzien van cassettes en bovenlichten. De rechter deur verleent toegang tot het achtergelegen erf en de linker tot het pand. De eerste- en kapverdieping hebben in het midden onder een houten hijsbalk een hijstravee met houten laaddeuren voorzien van onder- en bovendeuren en smeedijzeren hang- en sluitwerk, op de eerste verdieping geflankeerd door tweeledige niet oorspronkelijke vensters met houten luiken, op de kapverdieping geflankeerd door kleinere vensters met elk één houten luik. In de nok van de gevel bevindt zich een klein vierkant venster met een houten luik. Tussen de verdiepingen en langs de daklijn bevinden zich smeedijzeren muurankers. De tuit van de gevel is langs de dakrand afgedekt met een rollaag. Waardering Midden achttiende-eeuws pakhuis met een deels vroeg twintigste-eeuwse gevel, van algemeen belang vanwege typologische, architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook vanwege ensemblewaarde met de naastgelegen pakhuizen van de haringhandel Kwakkelstein en vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Beeldbepalend voor de Westhavenkade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527094
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis met kantoor en achterliggend erf in Vlaardingen

Kwakkelstein: winkel met bovenwoning, stoep, hek

Westhavenkade 69
Vlaardingen
Inleiding Achttiende-, negentiende- en deels vroeg twintigste-eeuwse WINKEL met BOVENWONING met natuurstenen STOEP en smeedijzeren HEK gebo..

Pakhuis met rederijkantoor "De Jagerij"

Westhavenkade 71
Vlaardingen
Inleiding PAKHUIS met REDERIJKANTOOR en bergingszolders "De Jagerij" in 1912 gebouwd in sobere Overgangsstijl met Berlagiaanse stijlkenmer..

Kwakkelstein: bedrijfspand met kantoor, pakhuis, bovenwoning en stoep

Westhavenkade 66
Vlaardingen
Inleiding Uit verschillende bouwvolumes samengesteld BEDRIJFSPAND met KANTOOR, PAKHUIS, BOVENWONING en STOEP van de firma W. Kwakkelstein, ..

Kwakkelstein: kuiperij en een loods/pakhuis

Westhavenkade 65
Vlaardingen
Inleiding KUIPERIJ en LOODS/PAKHUIS respectievelijk midden negentiende- en begin twintigste-eeuw gebouwd in een sobere utilitaire bouwstijl..

Kwakkelstein: pakhuis, woonhuis, binnenplaats

Westhavenkade 62
Vlaardingen
Inleiding In de rooilijn van de Westhavenkade gelegen PAKHUIS en naastgelegen WOONHUIS met klinkers bestraatte achterliggende BINNENPLAATS,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis met kantoor en achterliggend erf in Vlaardingen