Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lichtbaak van Speyk in Vlaardingen

Overig

Oosterhoofd/Oosthavenkade ongd.
3130AA Vlaardingen
Zuid Holland

Bouwjaar: 1943
Architect: J.J.Kolpa


Beschrijving van Lichtbaak van Speyk

Inleiding Monumentale LICHTBAAK bestaande uit een 9.30 meter hoge zuil met een koperen LANTAARN gebouwd in een Classicistische stijl volgens plan van Gemeentewerken architect J.J.Kolpa uit 1943. De zuil werd opgericht ter nagedachtenis aan Arij Willem van Leeuwen (27-5-1805-3-2-1831) kwartiermeester op de kanonneerboot no. 2, waarop J.C.J. Van Speyk luitenant was. De zuil is een in 1950 op de Oosthavenkade gereconstrueerde versie van het in 1831-1832 op de Westhavenkade opgerichtte en in 1859 vernieuwde monument dat in 1931 wegens bouwvalligheid werd gesloopt. Het monument, dat zich op de uiterste zuidzijde van de Oosthavenkade (Oosterhoofd) bevindt, is thans in gebruik als lichtbaken voor de scheepvaart op de Maas, waartoe de zuil gedeeltelijk van een groen-wit gestreepte beschildering is voorzien. Omschrijving Het monument bestaat uit een achthoekige bakstenen sokkel met een natuurstenen plint en geprofileerde natuurstenen lijst en basement met daarop een, zich verjongende, betonnen, gecanneleerde zuil. De sokkel heeft aan de noordzijde een koperen plaquette met het opschrift: 'Lichtbaak Van Speyk. van oudsher stond hier een houten lichtbaak op het Westerhoofd. In 1831 vervangen door lichtbaak Van Speyk, opgericht ter herinnering aan Arij Willem van Leeuwen (geb. 27-5-1805, omgek. 3-2-1831) kwartiermeester op de kanonneerboot no.2 onder commando van luitenant J.C.J. Van Speyk, die deze boot met de gehele bemanning te Antwerpen in de lucht deed springen. De lichtbaak Van Speyk werd in 1859 vernieuwd en in 1931 wegens bouwvalligheid afgebroken. Herbouwd in 1950 op het Oosterhoofd.' Op het Dorische kapiteel van de zuil bevindt zich een koperen twaalfzijdige lantaarn, bekroond met een windvaan. Waardering Monumentale lichtbaak 'Van Speyk', bestaande uit een zuil met lantaarn, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde, alsook van beeldbepalende en stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering op het Oosterhoofd te Vlaardingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527091
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lichtbaak van Speyk in Vlaardingen

Pakhuis "A. Verboon" met kantoor, kuiperij, zoutkasten en bergzolder

Koningin Wilhelminahaven ZOZ 10
Vlaardingen
Inleiding Monumentaal rederij-PAKHUIS 'Verboon' met kantoor, kuiperij, zoutkasten en bergzolder, in 1915 gebouwd op de kade van de zuidoost..

Rederij-pakhuis

Koningin Wilhelminahaven ZZ 20
Vlaardingen
Inleiding Aan de zuidzijde van de Koningin Wilhelminahaven gesitueerd, langgerekt uit twee afzonderlijke vemen bestaand rederij-PAKHUIS in ..

Kroningslantaarn met fontein

Westhavenkade - Parallelweg
Vlaardingen
Inleiding Monumentale gietijzeren LANTAARN met vier armlantaarns en een middenlantaarn en aan weerszijden twee FONTEINEN genaamd 'Kronings..

Pakhuis "N.V. Visscherijmaatschappij Vlaardingen"

Koningin Wilhelminahaven NZ 11A
Vlaardingen
Inleiding In 1900 in utilitaire bouwstijl gebouwd (haring)visserij-PAKHUIS met BOETZOLDER en een aan de oostzijde belendende twee bouwlagen..

Pakhuis met rederijkantoor "De Jagerij"

Westhavenkade 71
Vlaardingen
Inleiding PAKHUIS met REDERIJKANTOOR en bergingszolders "De Jagerij" in 1912 gebouwd in sobere Overgangsstijl met Berlagiaanse stijlkenmer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lichtbaak van Speyk in Vlaardingen

Foto's (1)