Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kroningslantaarn met fontein in Vlaardingen

Overig

Westhavenkade - Parallelweg
3130AA Vlaardingen
Zuid Holland

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Kroningslantaarn met fontein

Inleiding Monumentale gietijzeren LANTAARN met vier armlantaarns en een middenlantaarn en aan weerszijden twee FONTEINEN genaamd 'Kroningslantaarn', prominent gesitueerd midden op het Stationsplein met een omliggend ovaal PLANTSOEN. De lantaarn annex fontein werd in 1901 onthuld en herdenkt de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898. Het geheel werd in Jugendstiltrant ontworpen door K. Cramer en vervaardigd door de firma F.W. Braat te Delft, in opdracht van het Vlaardingse Oranjecomité. NB De Kroningslantaarn werd in 1989 gerestaureerd. Omschrijving De lantaarn is op een hardstenen voetstuk, centraal gesitueerd op een ovaal plantsoen en is bereikbaar via twee, eveneens ovale treden bestaande uit gele IJsselsteen binnen een hardstenen band. Het voetstuk, opgebouwd uit verschillende geprofileerde segmenten, heeft een rechthoekige sokkel met op iedere zijde een natuurstenen plaat. Aan de noord- en zuidzijde heeft de sokkel een komvormig waterbassin, waarboven zich koperen waterspuwers bevinden in de vorm van leeuwenkoppen. Op de natuurstenen plaat aan de westzijde bevindt zich een koperen plaquette met een anagram bestaande uit een gekroonde 'W' en links '18' en rechts '98' en eronder de datum '31 augustus'. Op de natuurstenen plaat aan de oostzijde is een plaquette aangebracht met in sierlijke kapitalen de tekst 'TER HERINNERING AAN DE TROONBESTIJGING VAN KONINGIN WILHELMINA'. Op deze sokkel bevindt zich de zwart geschilderde smeedijzeren lantaarn waarvan enkele decoratieve details zijn verguld. De lantaarn bestaat uit een middenkolom, gedecoreerd met knoppen en sierlijk krulwerk. Ter hoogte van de hoeken van de sokkel dragen sierlijk gesmede zijsteunen de kruiselings geplaatste armen van vier lantaarns. De vijfde lantaarn bevindt zich in het verlengde van de middenkolom. De oorspronkelijk door gasgloeilichtbranders verlichtte lantaarns zijn voorzien van een zeszijdig bronzen kap met vergulde kroontjes. Waardering Monumentale, rijk gedecoreerde gietijzeren lantaarn met smeedijzeren details en fontein op hardstenen sokkel en omliggend plantsoen in 1901 opgericht ter herinnering aan de troonbestijging van Koningin Wilhelmina in 1898, van algemeen belang vanwege cultuur- en kunsthistorische waarde, alsook van belang vanwege stedenbouwkundige en beeldbepalende waarde door de markante ligging op het Stationsplein, aan de kop van de Westhavenkade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527090
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kroningslantaarn met fontein in Vlaardingen

Pakhuis met rederijkantoor "De Jagerij"

Westhavenkade 71
Vlaardingen
Inleiding PAKHUIS met REDERIJKANTOOR en bergingszolders "De Jagerij" in 1912 gebouwd in sobere Overgangsstijl met Berlagiaanse stijlkenmer..

Pakhuis met kantoor en achterliggend erf

Westhavenkade 70
Vlaardingen
Inleiding In de rooilijn van de Westhavenkade gesitueerd voormalig PAKHUIS met kantoor en achterliggend erf, in 1748 gebouwd in opdracht ..

Kwakkelstein: winkel met bovenwoning, stoep, hek

Westhavenkade 69
Vlaardingen
Inleiding Achttiende-, negentiende- en deels vroeg twintigste-eeuwse WINKEL met BOVENWONING met natuurstenen STOEP en smeedijzeren HEK gebo..

Kwakkelstein: pakhuis

Westhavenkade 66
Vlaardingen
Inleiding Het uit twee vemen bestaand houten PAKHUIS met boet- en droogzolders is een historisch functioneel onderdeel van het complex Kwak..

Kwakkelstein: bedrijfspand met kantoor, pakhuis, bovenwoning en stoep

Westhavenkade 66
Vlaardingen
Inleiding Uit verschillende bouwvolumes samengesteld BEDRIJFSPAND met KANTOOR, PAKHUIS, BOVENWONING en STOEP van de firma W. Kwakkelstein, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kroningslantaarn met fontein in Vlaardingen

Foto's (1)