Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, zonnewijzer in rozenborder (opgediept uit gracht) in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 17e of 18e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Nijenhuis, zonnewijzer in rozenborder (opgediept uit gracht)

Onderdeel 21 Omschrijving ZONNEWIJZER behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de parkaanleg achter het huis bevindt zich in de rozenborder een 17de- of 18de-eeuwse zonnewijzer van koper of brons op een eenvoudige hardstenen sokkel. De zonnewijzer werd in het laatste kwart van de 20ste eeuw opgediept uit de gracht. Op een achthoekige plaat staat in een hoek van ongeveer 45 graden een wijzer, de ruimte tussen wijzer en plaat is van sierlijk opengewerkt metaal. De sokkel op vierkante grondslag heeft gepaneelde zijden die aan de bovenzijde versierd zijn met barokke C-voluten. De ruim overkragende afdekplaat bestaat uit twee dunnere vierkante platen op elkaar. De sokkel is oorspronkelijk vermoedelijk hoger geweest, de oorspronkelijke functie is niet bekend. De sokkel dateert uit de 19de of vroege 20ste eeuw. De afdekplaat is speciaal voor de zonnewijzer gemaakt en dateert uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Waardering De ZONNEWIJZER behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeldzaamheid van het type; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527043
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Nijenhuis, zonnewijzer in rozenborder (opgediept uit gracht)
4
Recensie door: ()
Deze horizontale zonnewijzer staat niet in het rozenperk (daar staat een armillosfeer met monumentnr 527042) maar op een zuiltje op het grindpad. Volgens het opschrift op deze zonnewijzer is deze gemaakt voor een breedte van 51°40'. Het verhaal dat deze uit de slotgracht komt is de huidige bewoner, die er al ca. 40 jaar woont, niet bekend en hij vraagt zich af waar dat vandaan komt.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, zonnewijzer in rozenborder (opgediept uit gracht) in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Kaart & Routeplanner