Nijenhuis, zonnewijzer op basement in Diepenheim

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)

Bouwjaar: vermoedelijk 19e of 20e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Nijenhuis, zonnewijzer op basement

Onderdeel 20 Omschrijving ZONNEWIJZER OP BASEMENT behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal in een door Poortman ontworpen neo-formeel perk in de as van het huis (achterzijde) staat een beschilderde smeedijzeren zonnewijzer op een hardstenen basement. De zonnewijzer wordt bekroond door een wapenschild met daarop afgebeeld het wapen van de Schimmelpennincks, twee sleutels. De zonnewijzer dateert uit de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Het weelderige, naar onderen uitbuikende, hardstenen basement op vierkante grondslag is gedecoreerd met régence snijwerk. Het basement moet gedateerd worden tussen het midden van de 18de eeuw en het einde van de 19de eeuw (régence of neo-régence). Dit ensemble maakt onlosmakelijk deel uit van de tuinaanleg van Poortman uit 1889. Of het er al was, of dat het ten behoeve van de aanleg werd aangeschaft is niet bekend. Waardering De ZONNEWIJZER OP BASEMENT behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de neo-formele aanleg van Poortman (1889); - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Nijenhuis, zonnewijzer op basement
4
Recensie door: ()
Deze zonnewijzer staat in het rozenperk (in tegenstelling tot nr. 527043). De cijfers en de beschildering van het wapenschild ontbreken op het ogenblik