Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, twee keramische vazen naast bordestrap in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, twee keramische vazen naast bordestrap

Onderdeel 17 Omschrijving TWEE KERAMISCHE BLAUW GEGLAZUURDE TUINVAZEN (WEERSZIJDEN BORDESTRAP ACHTERZIJDE) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ter weerszijden van de bordestrap naar het verhoogde terras achter het huis bevinden zich op de beginbalusters van de stenen balustrade Franse blauw geglazuurde keramische tuinvazen uit de 19de eeuw. De kelkvormige vazen staan op een voet welke gedecoreerd is met een parellijst. De rand van de vazen is gedecoreerd met een kraallijst en een bundellijst waartussen een patroon van vlechtwerk is aangebracht. Op het gladde middendeel bevindt zich aan de voor- en achterzijde een medaillon, versierd met een guirlande. Onder de beide schelpvormige handvaten leeuwenkoppen met een ring door de bek; op de handvaten putti, zij leunen met hun ellebogen op de rand van de vaas. De vazen waren al voor de aanleg van Poortman (1889) aanwezig en stonden aanvankelijk op "de zuilen der stoep vóór het huis" (brief Schimmelpenninck aan Poortman 4 mei 1889). De huidige plaats kwam in overleg met Poortman tot stand (brief Poortman aan Schimmelpenninck 9 augustus 1889). Waardering De TWEE KERAMISCHE BLAUW GEGLAZUURDE TUINVAZEN (WEERSZIJDEN BORDESTRAP ACHTERZIJDE) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere ornamentele waarde; - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527039
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, twee keramische vazen naast bordestrap in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, twee keramische vazen naast bordestrap in Diepenheim