Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, tuinbeeld "David" in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: mogelijk 18e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, tuinbeeld "David"

Onderdeel 15 Omschrijving TUINBEELD (DAVID) OP SOKKEL behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de tuin aan de achterzijde van het huis staat op een eenvoudige sokkel een beeld van David, zijn voet rustend op het hoofd van Goliath. Het beeld is uitgevoerd in wit Cararisch marmer, het zwaard en de schede zijn van hout. Het beeld dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw. De sokkel op vierkante grondslag is van Bentheimer zandsteen, heeft afgeschuinde hoeken en zwenkt naar beneden enigszins uit; de plint heeft een eenvoudig profiel, het basement en de forse afdekplaat zijn onversierd. De sokkel dateert uit de 18de of de 19de eeuw. Waardering Het TUINBEELD (DAVID) OP SOKKEL behorende tot de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527037
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, tuinbeeld "David" in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, tuinbeeld "David" in Diepenheim